Index Vakbarát Hírportál

Késsel támadtak egy püspökre prédikáció közben Ausztráliában

2024. április 15., hétfő 13:37

Egész Ausztráliát sokkolta a helyi idő szerint 16 óra körül végrehajtott brutális mészárlás Sydney egyik bevásárlóközpontjában. A nyomozás azóta is intenzíven folyik, a támadó motivációit tekintve több szálon is folynak a vizsgálódások, ugyanakkor a rendőrség szerint az elkövető kifejezetten nőket vehetett célba. Eközben egy másik késes támadás is történt, ahol egy püspök is a célpontok között volt.

Miközben egész Ausztrália gyászba borult a hat személy halálát követelő szombati késes támadás után, az ausztrál rendőrség közölte, hogy a nyomozás eddigi állása alapján úgy tűnik, hogy a támadó kifejezetten nőket célozhatott meg – írja a CNN.

A nyüzsgő sydney-i bevásárlóközpont szombaton a pánik és a rémület színtere lett, amikor a 40 éves Joel Cauchi brutális vérengzést hajtott végre. A rendőrség közlése szerint a támadás következtében elhunyt hat ember közül öt nő volt.

A példa nélküli támadásban összesen tizenketten sérültek meg, köztük egy kilenc hónapos csecsemő, akinek az édesanyja életét vesztette. Ryan Park új-dél-walesi egészségügyi miniszter szerint hétfőig nyolc ember maradt kórházban. Többségük állapota stabil, ugyanakkor néhányan kritikus állapotban vannak. A halottak között van a bevásárlóközpont egyik biztonsági őre. A támadót pedig egy rendőr egyedül vette üldözőbe, mielőtt lelőtte volna.

Karen Webb, az új-dél-walesi rendőrkapitány hétfőn a televízióban elmondta, hogy bár a rendőrség még nem ismeri a támadó motivációját, az a tény, hogy eddig úgy tűnik, kifejezetten nőket célzott meg a támadás során. A rendőrség közlése szerint a nyomozás további részében ez adja meg a fő irányt a nyomozóknak.

A videók magukért beszélnek, nem? Számomra nyilvánvaló, a nyomozók számára szintén nyilvánvaló, hogy ez egy érdeklődési területnek tűnik, hogy az elkövető a nőkre összpontosított, és kerülte a férfiakat

– közölte a rendőrkapitány.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a nyomozás hetekig is eltarthat, a rendőrség továbbra is kihallgatja a tanúkat, a nyomozást pedig több különböző irányban is folytatják.

Mentális problémákkal küzdött

A rendőrség korábban azt közölte, hogy a szomszédos Queensland államból származó Cauchi ismert volt a hatóságok előtt, és mentális egészségügyi problémákkal küzdött, ugyanakkor az államban még nem indítottak ellene eljárást, és korábban sem vádolták meg bűncselekménnyel.

Az állam miniszterelnöke, Chris Minns nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfőt, és közölte, hogy félárbócra tűzik az ausztrál nemzeti zászlókat a kormányzati épületeken. A Sydney-i Operaházat fekete szalaggal világítják meg a támadásban elhunytak emlékére.

A családok ma gyászolnak, életek mentek tönkre ezeknek a bűncselekményeknek a következtében. A meggyilkolt emberek ártatlanok voltak, akik előtt még ott állt az egész élet. A közösség megsemmisült veszteségük tudatában 

– mondta az ausztrál miniszterelnök.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy befejezték a bevásárlóközpont vizsgálatát, a tetthelyet pedig visszaadták Westfieldnek. Több mint 100 bizonyítékot szállítottak el, amelyeket a nyomozás részeként igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vetnek alá.

Újabb támadás Sydney-ben: egy templomban sújtott le egy késes támadó

Még fel sem ocsúdott a szombati támadás okozta gyászból Ausztrália, hétfő este újabb késelés történt. A késes támadó Wakaley nyugati külvárosában csapott le egy templomban, az élő adásban közvetített prédikáció közben. A rendőrség közleménye szerint több embert is megkéseltek. A gyanúsítottat letartóztatták.

A sérültek nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket, az NSW Ambulance mentősei látják el őket

– áll a rendőrség közleményében. A lakosságot megkérték, hogy kerüljék el a környéket. A támadás és a fent részletezett szombati eset között semmilyen összefüggés nincs.

A támadásról közzétettek egy videót is, amin az látható, ahogy a támadó odalép a püspökhöz, és fegyverével többször lesújt rá. A videót itt találja, megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Rovatok