Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal tizedelik az ukránok az orosz tankokat

2024. április 15., hétfő 08:06

Az ukrán hadsereg által az elmúlt hónapokban megsemmisített orosz harckocsik több mint kétharmadát úgynevezett első személyű kamerával felszerelt (FPV) drónok segítségével semmisítették meg, ami annak a jele, hogy Kijev egyre inkább támaszkodik a pilóta nélküli légi járművekre, mivel hiánya van tüzérségi lőszerekből.

Mivel Washingtonban visszatartották a létfontosságú finanszírozási forrásokat és tüzérségi lövedékeket, az ukrán hadsereg nagyrészt FPV drónokat kezdett használni a páncéltörő támadások végrehajtásához. Az ukrán csapatok egy vezérlőn keresztül működtetik a drónokat, és valós idejű felvételeken keresztül figyelhetik a gépek „öngyilkos” támadásait az orosz járművek ellen – amelyeket az ukrán közösségi médiacsatornákon, a Telegramon és más platformokon játszanak le – írja elemzésében a Foreign Policy.

Oroszország teljes körű inváziójának harmadik évében az FPV drónok szinte mindenütt jelen vannak az ukrán harctéren. Sok közülük 10 kiló robbanóanyagot vagy annál is többet képes szállítani, és a már közel 780 napon át tartó háború alatt a drónpilóták mindkét oldalon rengeteg gyakorlatot szereztek.

A háború előtt videókat forgattam ilyen FPV-drónok segítségével. Most országunk védelmére használjuk ezeket

– írta Anton Ptuskin ukrán dokumentumfilmes tavaly novemberben az X-en. 

De minden sikerhez majdnem ugyanannyi sikertelenség is társul. Ezek nem a 20 millió dolláros Predator drónok, amelyeket az Egyesült Államok használ terrorista célpontok levadászására a Közel-Keleten. Ezek olcsó, akár a boltokban, 400 dollárért kapható drónok. Olcsó kamerákkal rendelkeznek, ami megnehezíti a célzást éjszaka vagy felhős időben, és gyakran rögtönzött robbanóanyagokat hordoznak, például gránátokat vagy házi készítésű bombákat, amelyek néha felrobbannak a repülés közben. Némelyikük csütörtököt mond. A Telegramon megosztott egyik videón egy ukrán FPV drón egy orosz kisbusz első ablakában ragad, de nem robban fel. 

Amit látunk, az valószínűleg csak egy töredéke annak, ami valójában történik. Az FPV drónoknak rövid a hatótávolságuk. Tehát még ha az ukránoknak nincs is elégendő nagy hatótávolságú tüzérségük, csak néhány drónt használhatnak 10 kilométerig. Ez a normál hatótávolság

– mondta Samuel Bendett, a CNA tanácsadója, az agytröszt Oroszország-tanulmányok programjának tagja. 

Az ukrán hadsereget nyomon követő elemzők szerint a támadásoknak vegyes eredményei vannak. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia programjának vezető munkatársa, aki legutóbb tavaly novemberben utazott Ukrajnába, azt mondta, hogy az FPV drónok átlagos pontossága kevesebb mint 50 százalék. Csak egy tapasztalt kezelő tud egy FPV drónnal megsemmisíteni egy tankot – és a benne lévő katonákat –, nem pedig egy újonc.

Az ukránok egyre kétségbeesettebb eszközökhöz folyamodnak

Az olcsó drónok teljes körű használata azt jelzi, hogy az ukránok egyre kétségbeesettebb eszközökhöz folyamodnak, hogy fegyvereket rögtönözzenek az orosz támadás visszaverésére, amely egyre nyugatabbra, a Donyeck környéki vitatott területekre is átterjedt. Ukrajna a mikrofonok hálózatát használja – hasonlót, mint amilyenek az iPhone-okon vannak –, hogy érzékelje a közeledő célpontokat. A mikrofonok elég jók ahhoz, hogy pusztán az akusztika segítségével megállapítsák, milyen típusú lövedék érkezik, milyen irányba tart, és milyen röppályán halad.

A NATO-tisztviselő, aki a szövetség által meghatározott feltételek alapján név nélkül nyilatkozott, azt mondta, hogy Ukrajna találati aránya a Shahed drónok ellen egyszerű gépfegyverekkel és kis kaliberű fegyverekkel körülbelül 80 százalékos. Ez azonban nem jelent teljes megoldást: ukrán tisztviselők az elmúlt napokat azzal töltötték, hogy az Egyesült Államokat sürgetik, hogy küldjenek több Patriot légvédelmi rendszert.

Nem hiszem, hogy megvehetnénk egy drónt, és azt mondhatnánk, hogy az a következő 20 évben hadrendben lesz

– mondta Randy George tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke. 

Kérdéses hatékonyság

Nem világos, hogy az eszközök hosszú távon mennyire lesznek hatékonyak. De akárcsak az iraki háborúban a rögtönzött robbanószerkezetek, az olcsó drónok is forradalmasították a harcteret – egyelőre.

Lehetséges, hogy bármely járművet, bármely rendszert, bármely katonát, aki most az ukrán harctéren mozog, látni lehet, meg lehet figyelni, és végül egy [pilóta nélküli légi járművel] lehet rá csapni

–  írja a CNA tanácsadója. 

Az FPV drónok nem érnek fel a tüzérségi lőszerrel, ha nagy tűzgyorsaságról vagy pusztító hatásról van szó. Ráadásul drágábbak is lehetnek. Egy 155 milliméteres tüzérségi lövedéket nem lehet helyettesíteni. Ez olyan, mintha egy Kalasnyikovot kicserélnénk egy puskára

– mondta egy ukrán tisztviselő. 

Ráadásul a tüzérség immunis az elektronikus hadviselésre

A drónok gyors ütemű innovációja miatt az amerikai katonai vezetők megkérdőjelezték a nagy, drága drónprogramokat. A jövő a tisztviselők szerint az olcsó és harcképes eszközöké lesz.

(Borítókép: Az ukrán fegyveres erők 14. ezredének egyik katonája FPV csapásmérő robotrepülőgépet tart a frontvonalon 2023. október 26-án a zaporizzsjai területen Ukrajnában. Fotó: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images)

Rovatok