Index Vakbarát Hírportál

Ezért emelték maximálisra a terrorkészültséget a párizsi olimpia előtt

2024. április 15., hétfő 20:40

Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a július 26-án kezdődő párizsi olimpia nyilvánvaló célpont a terroristák számára, ezért Franciaország a legmagasabb szintre emeli a terrorkészültséget.

A következő időszakban országszerte további 4000 katonával fokozzák a biztonsági intézkedéseket – mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy

az iszlamista terrorveszély valós, erős, és soha nem gyengült.

A belügyminiszter azt is elmondta még, hogy „Franciaország különösen fenyegetett, hiszen az egyetemes értékeket védi és a szekularizmust képviseli, a veszély pedig legfőképp olyan rendkívüli események idején nő meg, mint az olimpia”. Hozzáfűzte, hogy a francia rendőrség, a csendőrök, valamint a hírszerző szolgálatok készen állnak, s országa rendkívül hatékony titkosszolgálati rendszerrel bír.

Ettől függetlenül az Elabe által nemrégiben készített közvélemény-kutatás szerint a franciák 80 százaléka aggódik a terrorizmus miatt, míg mindössze 59 százalékuk volt csak bizakodó afelől, hogy az ország képes lesz megfelelni a biztonsági kihívásoknak.

A megnyitóünnepség veszélyei

A francia fővárosban rendezett játékok szervezői előtt álló egyik legnagyobb biztonsági kihívás a július 26-i megnyitóünnepség védelme. A tervek szerint ez egy példa nélküli, szabadtéri extravagáns megnyitó lesz, amely az olimpia történetében először nem egy stadionon belül zajlik majd. Egy 94 hajóból álló flottilla segítségével sportolók ezreit utaztatják le a Szajna 6 kilométeres szakaszán, majd őket további 80 olyan hajó követi, amelyek a média és a biztonsági szolgálat embereit viszik, miközben a becslések szerint 222 ezer ember gyűlik össze a folyó partján, és további 200 ezer nézelődőre számítanak a környező épületekből.

Ennek biztosítása érdekében több mint 45 ezer rendőrt mozgósítanak, mesterlövészeket vezényelnek ki a háztetőkre, valamint a különleges erők tagjait a hajókra. A ceremónia idejére a légteret 150 kilométeres körzetben lezárják Párizs körül, mivel a biztonsági szolgálatok felkészülnek az esetleges dróntámadásokra.

Kibertámadásokra is figyelmeztettek

A játékok alatt kibertámadásokat is megkísérelhetnek, legyen szó akár hackerekről, akik a stopperórákat célozzák meg a sporteseményeken, vagy a számítógépes rendszereket, vagy akár a közlekedési infrastruktúrát. A francia Nemzeti Kiberbiztonsági Ügynökség vezetője szerint a párizsi olimpián megpróbálhatják megzavarni a megnyitóünnepséget vagy problémákat okozhatnak a tömegközlekedésben. Vincent Strubel figyelmeztetése a Franciaország és Oroszország között kialakult feszült diplomáciai kapcsolatok közepette korántsem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak. Strubel nemrégiben azt közölte,

egyértelmű, hogy az olimpia célpont lesz, de felkészülünk minden típusú támadásra.

Biztonsági riasztás az olimpia kezdete előtt

A francia belügyminisztérium szerint a biztonsági erők akár egymillió embert is átvizsgálnak a játékok előtt, köztük a sportolókat és a kulcsfontosságú infrastruktúra közelében élőket. Franciaországban legutóbb októberben jelentették be a legmagasabb szintű terrorkészültséget, miután egy feltételezett iszlamista berontott egy iskolába az ország északi részén, és halálra késelt egy tanárt. A készültségi szintet csak januárban szüntették meg.

A március végén elrendelt „Vigipirate” rendszer legmagasabb szintű riasztása viszont azt jelenti, hogy a biztonsági erők láthatóbbak lesznek a francia utcákon, és olyan lehetséges célpontoknál helyezkednek majd el, mint a kormány épületei, a közlekedési infrastruktúra vagy az iskolák.

Gabriel Attal elmondta, hogy 2017 óta 45 terrorcselekményt hiúsítottak meg Franciaországban, ebből kettőt idén. Az idei két incidensben egy 22 éves férfi érintett, akit azzal gyanúsítottak, hogy támadást tervezett egy szórakozóhely, vagy az LMBTQ vagy a zsidó közösség tagjai ellen, valamint egy 62 éves dzsihadista, aki a katolikus egyházat akarta célba venni.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

(Borítókép:  Az olimpiai és paralimpiai játékokat jelképező Párizs 2024 logó a párizsi városháza homlokzatán 2024. március 14-én Párizsban, Franciaországban. Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images)

Rovatok