Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter megállás nélkül tárgyal a közel-keleti helyzet miatt

2024. április 15., hétfő 07:29

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szombat éjjel bekövetkezett Izraelt ért iráni támadás óta folyamatosan számol be a háború miatt folytatott tárgyalásairól. Legutóbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Abdullah bin Zayed Al Nahyan voltak a magyar külügyi tárca vezetőjének tárgyalópartnerei. Szijjártó szerint ezek a megbeszélések nagyon biztatók, ugyanis azt mutatják, hogy nem csak Magyarország nem akarja a konfliktus további eszkalálódását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közel-keleti krízishelyzet miatt vasárnap újabb két külügyminiszterrel egyeztetett. Ezúttal Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Abdullah bin Zayed Al Nahyannal, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterével folytatott tárgyalásokat, amelyen áttekintették az izraeli–iráni konfliktus legújabb fejleményeit – számolt be róla Facebook-oldalán.

Mindkét kollégának elmondtam, hogy Magyarország reményei szerint továbbra is esély van arra, hogy a helyzet széles körű eszkalációját el lehet kerülni. Ez azonban csak akkor lesz lehetséges, ha a világpolitika minden jelentős szereplője felelősségteljesen viselkedik a következő időszakban

– írta Szijjártó Péter.

Elmondása szerint a beszélgetések alapján arra a megállapításra jutott, hogy nem csak Magyarország érdekelt a közel-keleti konfliktus továbbterjedésének megelőzésében.

Mint korábban beszámoltunk róla, április 13-án éjjel Irán drónokkal és rakétákkal támadta meg Izraelt. Az ügy előzménye, hogy Izrael április 1-jén támadást indított a damaszkuszi iráni nagykövetsége ellen, nyolc iráni katonatiszt halálát okozva ezzel.

A támadás óta Szijjártó Péter folyamatosan számol be a konfliktussal kapcsolatos tárgyalásairól. Vasárnap folyamán Yisrael Katz izraeli külügyminiszterrel ugyancsak megbeszélést folytatott telefonon. A külügyi tárca vezetője biztosította Izraelt, hogy Magyarország szolidaritást vállal Izraellel és az izraeli emberekkel, s határozottan elítélte az Izraelt ért támadást.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az iráni támadás azért is nagyon veszélyes, mert az nemcsak a regionális helyzetet destabilizálja, hanem a globális biztonságot veszélyezteti.

Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra

– nyilatkozta Szijjártó Péter.

Rovatok