Index Vakbarát Hírportál

Már 19 ezer árva lehet a Gázai övezetben

2024. április 16., kedd 17:01

Az október óta tartó gázai fegyveres konfliktusban már több mint hatezer édesanya vesztette életét, több mint nyolcezer nő vesztette el a férjét és 19 ezer gyereket hagytak árván. A segítség hiánya miatt egyre több nő szül víz és érzéstelenítés nélkül és a különböző betegségek és fertőzések is terjednek.

A jelenlegi gázai fegyveres konfliktus halálos áldozatai között több mint hatezer édesanya volt az ENSZ nők jogaival foglalkozó szervezetének keddi közleménye szerint, melyben hozzátették, hogy az októberben kirobbant konfliktus nyomán

már 8000 nő vesztette el férjét és 19 ezer gyerek maradt árván.

Egyiptomban tartott videókonferenciáján Susanne Mikhail Eldhagen, a szervezet arab országokért felelős irodavezetője aláhúzta, hogy az özvegységre jutott nők helyzete különösen nehéz, házastársuk elvesztése után ugyanis az egész család ellátásának terhe rájuk hárul, miközben a legutóbbi felmérések szerint nőként nehezebben jutnak élelemhez is.

Eldhagen elmondta, hogy bár az élelmiszerhiány az egész Gázai övezetet rendkívül súlyosan érinti, a helyzet különösen szívszorító a frissen szült nők és szoptatós anyák körében.

Rengeteg nő víz és érzéstelenítés nélkül kénytelen világra hozni gyermekét, emiatt pedig nőtt a nemi szerveket érintő megbetegedések és a húgyúti fertőzések száma is

– magyarázta.

A videókonferencián felszólalt a Gázai övezetből nemrég visszatért Tess Ingram, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője is, aki a konfliktusban megsebesült gyerekek nagy számára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, naponta körülbelül 70 kiskorú sebesül meg a térségben, a háború kezdete óta pedig a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 12 ezer gyermekkorú sebesültről tudni. Kiemelte, hogy az övezet lakosságának a fele gyermek, így elkerülhetetlenül veszélyben vannak az izraeli hadsereg műveletei során.

Olyan háborúban, ahol minden tíz percben egy gyerek meghal vagy megsebesül, minden eddiginél fontosabb a tűzszünet

– szögezte le. A gázai egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint a háború kezdete óta már több mint 33 800 ember vesztette életét a harcokban. Az utóbbi 24 órában a tárca 46 halottról és 110 sebesültről tud.

Rovatok