Index Vakbarát Hírportál

Izrael megtámadhatja az iráni nukleáris létesítményeket?

2024. április 16., kedd 09:32

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy esetleges támadás miatt, melyet Izrael hajtana végre Irán nukleáris létesítményei ellen. Irán biztonsági megfontolásból vasárnap bezárta ezeket a létesítményeit, de hétfőn már újra kinyitottak.

„Folyamatosan aggódunk annak lehetősége miatt, hogy Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket” – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgató, és visszafogottságra szólította az érintetteket.

Az MTI híradása szerint a NAÜ rendszeresen ellenőrzi Irán főbb atomenergiai létesítményeit, köztük a natanzi dúsítóüzemet, amely az ország nukleáris programjának központja.

Rafael Grossi azt mondta, hogy az iráni hadművelet önmagában nem jár különösebb hatással ellenőrzéseikre, de a NAÜ munkatársait egyelőre távol tartják az üzemektől, ameddig megbizonyosodnak arról, hogy nyugodtabb a helyzet. A vizsgálatok várhatóan kedden folytatódnak.

Irán kitart azon állítása mellett, hogy nukleáris programja teljességgel békés szándékú, mindazonáltal a Nyugat többször is megvádolta azzal, hogy egyebek között atombomba előállításán dolgozik.

Irán drónok százaival támadta Izraelt

Mint arról az Index is beszámolt, április 13-án éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael felé, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. Ez az első alkalom, hogy a két állam közt ilyen szintű közvetlen összecsapás történt a gázai konfliktus kirobbanása óta. Az iráni támadást világszerte indokolatlannak nevezték.

Az éjszakai támadásról azóta az is kiderült, hogy pontosan hány eszközzel támadta Irán Izraelt, illetve hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát kivédte, és több másik állam is segített ebben. Az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget. Az Egyesült Államok is reagált a fejleményekre, de ugyanígy tettek a világ vezető politikusai is, míg Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot.  

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. A Védelmi Tanács ülése után a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon.   

Izrael megtorló akcióval fenyegetőzik, Herci Halevi vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

Rovatok