Index Vakbarát Hírportál

Terroristák támadásaitól tartanak Olaszországban

2024. április 16., kedd 07:42

A közel-keleti helyzet egyre feszültebbé válása miatt egyedül cselekvő terroristák, úgynevezett magányos farkasok támadásaitól tartanak az olasz hatóságok. Mindezek miatt több helyszínen is megerősítik a biztonsági készültséget.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadás másnapján összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot – számolt be az MTI.

Titkosszolgálati jelentések szerint Olaszország nincs kitéve konkrét terrorveszélynek, így továbbra is azon nyugati államok között van, ahol mostanáig nem történt iszlamista merénylet, ugyanakkor a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lakosság részéről intenzívebbé vált a biztonság iránti igény.

A már eddig is kiemelten védett helyszínek, épületek, intézmények mellett, melyek között a Vatikán és a római zsinagóga, a diplomáciai képviseletek, turistalátványosságok, repülőterek, vasútállomások szerepelnek, megerősítik a tömegesemények, mint például a koncertek, sportesemények és más rendezvények védelmét.

A római belügyminisztérium közlése szerint kiemelt figyelmet szentelnek a balkáni migrációs útvonalnak, melyen szélsőséges, dzsihadista elemek szivároghatnak be.

Matteo Piantedosi emlékeztetett, hogy október 21-től vezették vissza a Szlovéniával közös határellenőrzést. Azóta több mint 1300 személyt fordítottak vissza és 120-at tartóztattak le.

Ellenőrzés alatt vannak az iszlám kulturális központok és imahelyek, illetve a börtönök, ahol a muszlim rabok radikalizálódhatnak, valamint a közel-keleti harcterekről visszatérő idegen harcosok. Hasonló ellenőrzés alatt tartják az internetes közösségi oldalakat, melyeken megugrott a Nyugat- és Izrael-ellenes bejegyzések száma.  

Lamberto Giannini római prefektus úgy nyilatkozott, hogy a fővárosban nehéz tovább fokozni a biztonsági készültséget, mivel az már a lehető legmagasabb.

Milánóban a kedden kezdődő Bútor és Design Vásár területén erősítették meg a biztonsági intézkedéseket, Velencében a Biennálén és a Szent Márk téren. Firenzében a Santa Maria Novella-vasútállomáson erősítették meg a biztonságot, valamint a dóm és az Uffizi-képtár közötti utcákban, ahol a legtöbb turista halad át. Rendkívüli biztonsági készültséget rendeltek el Nápoly városában és Capri-szigetén, ahol szerdától a G7-es csoport külügyminiszteri értekezlete zajlik.

Az olasz rendőrség és titkosszolgálat a világ legjobbja, ami a megelőzést illeti, még ha őrültek cselekedeteiről lenne is szó. Bízom a hatóságok munkájában

– mondta Guido Crosetto védelmi miniszter a RAI1 közszolgálati televízió hétfő esti műsorában.

Irán dróntámadást indított Izrael ellen

Mint arról az Index is beszámolt, április 13-án éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael felé, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. Ez az első alkalom, hogy a két állam közt ilyen szintű közvetlen összecsapás történt a gázai konfliktus kirobbanása óta.

Az iráni támadást világszerte indokolatlannak nevezték. Szakértők egy lehetséges izraeli válaszcsapástól, és a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalálódásától is tartanak.

Izrael szűk hadikabinetje vasárnap délután a lehetséges válaszlépésekről tárgyalt Tel-Avivban az IDF főhadiszállásán. Ezzel együtt egyesek már arról beszéltek, hogy Izraelnek mindenképp válaszolnia kell arra, ami történt.

Rovatok