Index Vakbarát Hírportál

Erős földrengés rázta meg Japánt

2024. április 17., szerda 18:55 | aznap frissítve

A Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg szerdán Japánt. Ugyan szökőár veszélye nem áll fenn, de figyelmeztették a lakosságot, hogy ne közelítsék meg azokat a veszélyes területeken, ahol erős volt a rengés.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete közölte, hogy 6,3-as erősségű földrengés volt Japán délnyugati részénél szerdán késő este – írja a Daily Mail. Néhány vízvezeték átszakadt, de nagyobb károkról nem érkezett jelentés.

Az epicentrumot a Kjúsú és Sikoku szigetek közötti csatornában, Uwajimától körülbelül 11 mérföldre nyugatra, mintegy 25 kilométeres mélységben határozták meg.

A Japán Meteorológiai Ügynökség az X-en közölte, hogy nem áll fenn a földrengés okozta szökőár veszélye, valamint figyelmeztették a lakosságot, hogy ne közelítsék meg azokat a veszélyes területeken, ahol erős volt a rengés.

A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a térségben található Ikata atomerőműben nem észleltek rendellenességet az április 17-i rengés után, és az erőmű a szokásos módon működik.

Yoshimasa Hayashi kormányszóvivő megerősítette, hogy nem volt cunamiriasztás vagy rendellenesség egyik erőműnél sem, és hogy a hatóságok vizsgálják, milyen egyéb károk keletkezhettek, valamint felszólította a lakosságot, hogy legyenek éberek az utórengésekkel kapcsolatban.

Évente 1500 földrengés

Japán a világ egyik legaktívabb szeizmikus térség, a szigetcsoportot évente mintegy 1500 rengés éri. Ezek túlnyomó része enyhe, és még a nagyobb rengések is általában kevés kárt okoznak.

Az egyik legnagyobb földrengés az országban 2011 márciusában történt az északkeleti partnál. A 9-es erősségű tenger alatti földrengés szökőárt okozott, amelynek következtében mintegy 18 500 ember halt meg vagy tűnt el. A katasztrófa három reaktor leolvadását is okozta a fukusimai atomerőműben, ami Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris baleset.

A szigorúbb építési irányelvek ellenére sok építmény, különösen a nagyobb városokon kívül, régi és sérülékeny. Ezt mutatta a január elsején bekövetkezett 7,5-es erősségű földrengés, amely a Noto-félszigetet sújtotta, és több mint 240 ember halálát okozta.

Április 3-án egy 7,4-es erősségű földrengés sújtotta Tajvant, amely 16 ember halálát okozta, és több mint 1100 ember sérült meg a következtében, de a szigorú építési szabályok és a széles körű katasztrófavédelmi készültség révén sikerült elkerülni egy nagyobb katasztrófát.

Rovatok