Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Brüsszelben: Megpróbáltak ellehetetleníteni és megfélemlíteni

2024. április 17., szerda 13:16

A brüsszeli rendőrség kedden blokád alá vette a NatCont, a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett volna. A pódiumbeszélgetést végül szerdán megtartották, amelyen a magyar kormányfő többek között arról is beszélt, hogy új vezetőkre van szükség Európában, az viszont erős kifejezés, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese lenne.

A szerda délelőtti pódiumbeszélgetésen a magyar kormányfőt Yoram Hazony izraeli–amerikai filozófus kérdezte, aki már régről ismeri Orbán Viktort.

A National Conservatism X- (korábban Twitter-) oldalára feltöltött rövid kiragadott gondolatok szerint Orbán Viktor indításként – a brüsszeli vezetés és a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban – azt mondta, a zöldátalakulás megbukott, jelenleg a gazdák egész Európában kínlódnak. Azt mondták, megállítják és kezelik a migrációs válságot, e téren a helyzet rosszabb, mint volt, és a szankciók sem vetnek véget az ukrajnai háborúnak.

Ezért ha egy vezetés rossz, akkor azt le kell cserélni. Új vezetőkre van szükségünk Európában.

Orbán Viktor elutasította a feltevést, hogy ő populista lenne, hiszen ő ígéreteket tett, amelyeket be is tartott, és ez nem populizmus, hanem politika.

Részletesen szó volt a migrációról is. Erről a kormányfő úgy vélekedett, Magyarországon jelenleg nincsenek migránsok, és ennek oka, hogy van egy működőképes rendszerünk, és hatékonyan működik a kerítés az ország déli határán is. Ha ezen valaki illegálisan átjön, az bűncselekményt követ el.

Orbán Viktor úgy véli, a migráció tétje az, hogy milyen civilizáció lesz Európában. Elismerte, hogy az iszlám is értékes civilizáció, azonban „a két civilizáció keveredése nem hoz jó dolgokat”.

Érintették a kommunizmus bukását is, amelyről a miniszterelnök úgy vélekedett, élete egyik legjobb időszaka volt. Felidézte a Fidesz alapításának és kezdeti tevékenységének korszakát 1988-ból. Elmesélte, a hatóságok ugyanúgy próbálták ellehetetleníteni rendezvényeiket és megfélemlíteni a bérelt termek tulajdonosait, amint azt Brüsszelben az előző nap tették a konzervatív konferencia szervezőivel és résztvevőivel.

Jelenleg a legfőbb kérdés a szabadság, tehát: elnyomás vagy szabadság? A kormányfő szerint a szabadság veszélyben van Brüsszelben, amit az előző napi események is bizonyítanak. 

Harcolnunk kell a szabadságért, mert akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!

– tette hozzá. 

Ukrajna csak a Nyugat egyik protektorátusa

A beszélgetésről beszámoló Mandiner kiemelte, Yoram Hazony egy ponton rákérdezett arra, hogy Orbán Viktort Vlagyimir Putyin legközelebbi szövetségesének tartják, és mit gondol erről. A kormányfő szerint a szövetséges erős kifejezés. 

Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait, és úgy véljük, az orosz támadás ellentétes ezekkel a nemzetközi jogokkal. Ugyanakkor Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak. Azt is elmondta, mindig jó gazdasági kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, amit nem akar feladni. 

Ugyanakkor ez a háború nem a magyarok háborúja. A Nyugat viszont ezt a háborút sajátjának tekinti, de meghalni nem akarnak.

A beszélgetés végén Izrael is szóba került, amivel kapcsolatban Orbán utalt arra, hogy 200 ezer magyar származású zsidó él Izraelben, és ezért ez nem csak geopolitikai kérdés számunkra. Ezzel együtt Európában Budapesten van az egyik legnagyobb zsidó közösség.

Még a rendezvény második napjának kezdete előtt Orbán Viktor újságírók előtt azt mondta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha az 1980-as évek végén lennénk Magyarországon, amikor a

szabadság erői meg az elnyomás erői viaskodnak egymással. Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben

– tette hozzá. A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, Brüsszel az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. Arra a kérdésre pedig, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

Zűrzavaros nyitónap a konferencián

A konferenciát az MCC szervezte, és neves jobboldali európai politikusokat hívott meg az eseményre. A rendezvénynek helyt adó kerület polgármestere azonban az első napon leállíttatta a konferenciát, mert arra hivatkozott, hogy a helyszín elé szervezett ellentüntetés miatt atrocitások várhatók.

A brüsszeli rendőrség aztán napközben kivonult, majd némi zavar után, pontosabban többórás szünet után, folytatódott csak a rendezvény. Az esetet maga a belga kormányfő is bírálta, mondván, ez teljesen szembemegy az alkotmány által biztosított szólásszabadság és szabad véleménynyilvánítás jogával.

Orbán Viktor késő este posztolt, és ezt írta a történtekről:

A belga rendőrség blokád alá vonta a NatCon konferenciát Brüsszelben. Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára ’88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük, és most sem fogjuk! 

A konferencián Suella Braveman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna. Orbán Viktor és a volt lengyel kormányfő is szerdán fejti ki gondolatait.

Közben ugyancsak szerdán, de késő délután kezdődik egy kétnapos rendkívüli uniós csúcstalálkozó is Brüsszelben, amelyen számos fontos kérdés napirendre kerülhet, köztük az Izrael elleni iráni agresszió és a közel-keleti válság kiszélesedése témája.

(Borítókép: Orbán Viktor  részt vesz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián Brüsszelben, Belgiumban 2024. április 17-én. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Rovatok