Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor hamarosan megszólal, fontos szereplésre készül

2024. április 17., szerda 09:21 | aznap frissítve

A miniszterelnök szerdán délelőtt 11 órakor fog szerepelni a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon), amelyet a minap blokád alá vett a belga rendőrség. Most már az is biztos, hogy a szerdai nap mentes lesz a problémáktól.

Korábban már megírtuk, hogy Orbán Viktor politikai igazgatója „Győzelem!” felkiáltással számolt be arról, hogy a keddi blokád ellenére – amelyet Brüsszel  Saint-Josse-ten-Noode nevű városrészének polgármestere, Emir Kirrendelt el – szerdán folytatódik a NatCon.

Most maguk a szervezők is közölték egy X-posztban, hogy a NatCon „az állami hatóságok további beavatkozása nélkül tarthatja meg második programnapját. Ugyanis, mint írták,

a Conseil d'État, vagyis Belgium legmagasabb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága egy döntésben kimondta, hogy a rendőrök nem zavarhatják meg az eseményt. 

Mindez azt jelenti, hogy a 2. nap várhatóan programváltozás nélkül fog lezajlani. A programban azt írták, hogy Orbán Viktor délelőtt 11 és 12 óra közt fog szerepelni az eseményen. A miniszterelnök beszélgetőtársa Yoram Hazony izraeli–amerikai filozófus lesz, aki már régről ismeri Orbán Viktort.

Az Index ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy a programban lesz egy kis változás: Orbán Viktor beszélgetésére a tervezetthez képest negyedórával korábban, 10.45 és 11.45 közt kerül sor. 

Ezért nem avatkozhatnak be a rendőrök

A konferenciát támogató jogi szervezet, az ADF International beszámolója szerint a belga bíróság még kedden késő este, sürgősségi döntésként mondta ki azt, hogy a rendőrök nem zavarhatják meg a konferenciát. Mint írták, a konferencia szervezői korábban az ADF International támogatásával jogi panaszt nyújtottak be a hatóságok azon döntése ellen, hogy április 16-án 12 óra után megtiltották a Brüsszelben megrendezett konferencia folytatását.

A bíróság a döntésben kimondta, hogy „a [belga] alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát”, és bár a polgármesternek jogában áll „a köznyugalom súlyos megzavarása vagy más előre nem látható események” esetén betiltani a rendezvényt és rendőrségi eszközhöz nyúlni, ebben az esetben nem volt olyan erőszakos fenyegetés, amely ezt indokolná. 

Paul Coleman, az ADF International ügyvezető igazgatója és a konferencia előadója elmondta: „A közigazgatási bíróság az alapvető emberi jogok oldalára állt azzal, hogy engedélyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia folytatását. Bár a józan ész és az igazságosság győzött, a tegnap történtek sötét foltot vetnek az európai demokráciára.”

Egyetlen tisztviselőnek sem szabadna rendelkeznie azzal a hatalommal, hogy leállítsa a szabad és békés gyülekezést pusztán azért, mert nem ért egyet az elhangzottakkal. Hogyan állíthatja Brüsszel, hogy Európa szíve, ha tisztviselői csak az európai beszélgetés egyik oldalát engedik hallani?

– mondta Paul Coleman, hozzátéve: „Az a fajta tekintélyelvű cenzúra, amelynek most tanúi voltunk, Európa történelmének legrosszabb fejezetei közé tartozik. Szerencsére a bíróság gyorsan cselekedett, hogy megakadályozza a gyülekezés és a szólás alapvető szabadságjogainak elnyomását, és így egy újabb napra megvédte a demokrácia eme alapvető jellemzőit.

Rovatok