Index Vakbarát Hírportál

Kínával szemben tüntetőleg átrepült a Tajvani-szoros felett egy amerikai járőrgép

2024. április 17., szerda 11:51

Átrepült a Tajvani-szoroson az Egyesült Államok haditengerészetének P–8A Poseidon tengeri járőrrepülőgépe az amerikai védelmi miniszter és a kínai védelmi miniszter megbeszélését követően. Kína szerint a tengerszoros a saját fennhatósága alá tartozik, Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván: a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

Nemzetközi légtérben a Tajvani-szoroson haladt át az Egyesült Államok haditengerészetének P–8A Poseidon típusú repülőgépe,

alig néhány órával Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Tung Csün kínai védelmi miniszter megbeszélését követően.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és úgy kezeli, hogy a tengerszoros is kínai fennhatóság alá tartozik. Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

„Azzal, hogy a Tajvani-szorosban a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedik, az Egyesült Államok fenntartja minden nemzet hajózási jogait és szabadságát” – közölte az amerikai haditengerészet szerdán az MTI szerint.

A repülőgép Tajvani-szoroson való áthaladása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai–csendes-óceáni térség mellett.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek.

Az amerikai haditengerészet decemberben egyik repülőgépének a szoroson való átkeléséről számolt be, amire válaszul a kínai hadsereg megfigyelésre és figyelmeztetésre vadászgépeket küldött a térségbe. A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fogja hagyni, hogy a „tajvani függetlenségi szeparatista tevékenységeket és a külső cinkosságot és támogatást ellenőrizetlenül hagyják”. Tajvan kormánya ezzel szemben elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

A P–8A Poseidon – ahogyan az alábbi videóban is látható –, az amerikai tengeri járőr- és felderítő repülőgép alkalmas a tengeralattjáró elleni harcra, valamint hajófelderítésre, torpedókkal, hajóelhárító rakétákkal van felfegyverkezve.

Rovatok