Index Vakbarát Hírportál

Az új skála történetének legnagyobb földrengése rázta meg Japán nyugati részét

2024. április 18., csütörtök 07:06

6,6-os erősségű földrengés volt szerda éjjel Japán nyugati részén, ez volt a legerősebb földmozgás, amely elérte ezt az intenzitási szintet a skála 1996-os meghatározása óta. Legalább kilenc ember megsebesült, de halálos áldozatokról egyelőre nem számoltak be a hatóságok, betört ablakokról, megrepedt vízvezetékekről és lelógó áramvezetékekről viszont igen. Utórengésekre készülnek.

Szerda este 6,6-es erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét, de nem adtak ki szökőárriadót, és nem érkezett azonnali jelentés nagyobb károkról vagy halálos áldozatokról – közölte a japán kormány. Legkevesebb kilenc ember viszont megsérült a földmozgás következtében.

A helyi idő szerint 23 óra 14 perckor bekövetkezett rengés a japán 7-es szeizmikus intenzitású skála szerinti 6-os erősségűnél alacsonyabbat mértek az Ehime prefektúrában lévő Ainanban és a Kochi prefektúrában lévő Sukumóban Shikoku szigetén,

az epicentrum a szigetet a délnyugati főszigettől, Kyushutól elválasztó szorosban volt, 39 kilométeres mélységben

– közölte a meteorológiai hivatal.

A kyodonews szerint ez volt az első rengés, amely elérte ezt az intenzitási szintet a Japán csendes-óceáni partvidékén fekvő Shikoku szigetén azóta, hogy 1996 októberében meghatározták a jelenlegi skálát – közölte a Japán Meteorológiai Ügynökség.

Miközben a kormány folytatta az információk gyűjtését a rengés okozta károkról, a helyi hatóságok szerint a térségben betört ablakú épületekről, megrepedt vízvezetékekről és lógó áramvezetékekről érkeztek jelentések. 

„Több embert kórházba szállítottak” – mondta Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár egy külön sajtótájékoztatón, és felszólította a lakosságot, hogy továbbra is készüljenek fel az utórengésekre, amelyek a skála 6-os szintje alatt lehetnek.

Hiroki Tachibana, egy helyi halászati szövetkezet 60 éves vezetője Ainanban több mint 10 másodpercig tartó rengésre ébredt. Nyikorgó hangokat is hallott kétszintes faházából. „Aggódom amiatt, hogy a halászati szövetkezeti létesítmények érintettek-e” – mondta.

A rengés nem okozott nagyobb károkat az Ehime prefektúrában lévő Ikata atomerőműben, közölte az üzemeltető Shikoku Electric Power Co. A Kyushu Electric Power Co. szintén közölte, hogy a Kyushu szigeten, Kagoshima prefektúrában található Sendai atomerőműben nem észleltek rendellenességet.

A java még hátravan?

A rengés középpontja a Bungo-csatornában egy olyan területre esett, ahol egy kormányzati testület szerint 30 éven belül egy legalább 8,0-es erősségű, pusztító erejű földrengés következhet be. A terület a tenger alatti Nankai-árok közelében van, amely a közép-japáni Shizuoka prefektúrától a délnyugati Miyazaki prefektúráig húzódik.

Az ügynökség egyik tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerdai rengés nem közvetlen jele annak, hogy nagyobb a valószínűsége egy ilyen erős földrengés bekövetkezésének az árok közelében.

Úgy tűnt, hogy a rengés a Fülöp-szigeteki tengeri lemezen történt, és a szeizmikus mechanizmusa különbözött a Nankai-árok potenciális rengéseitől

– mondta az ügynökség.

A Nankai-árok közelében évszázadok óta bizonyos időközönként előfordul egy-egy 8-as erősségű rengés. A kormány földrengéskutató bizottsága 70-80 százalékos valószínűséget jósol arra, hogy a következő 30 évben 8,0-9,0 erősségű rengés következik be ott.

Rovatok