Index Vakbarát Hírportál

Civilek buktathatják le a tilosban parkolókat, és még pénzt is kereshetnek vele

2024. április 18., csütörtök 14:26

A svédországi Uppsalában már használják azt az applikációt, amellyel civilik fotózhatják le és „jelenthetik fel” a tilosban parkoló járműveket. A dolog pikantériája, hogy ha a kiérkező hatóságok megállapítják a bejelentés jogosságát és megbüntetik a jármű tulajdonosát, akkor a bejelentő jutalékot kap a büntetésből.

Svédország Uppsala nevű városában már lehet használni a Scout Park nevű alkalmazást, melynek lényege, hogy a civil járókelők az alkalmazáson belül lefotózhatják a tilosban parkoló járműveket, a Scout Park pedig egyből helyadatot társít hozzá és eljuttatja a parkolási társasághoz – jelen esetben a Parkias-hoz. 

kreszvaltozas.hu szerint a rendszámnak mindenképpen látszódnia kell a képen, a játókelőnek pedig svéd állampolgárnak és 16 éven felülinek kell lennie. Amennyiben a kiérkező hatóságok a helyszínre érve tetten érik a szabálytalanságot, akkor

a bejelentő 100 koronát (nagyjából 3 340 forint) jutalékot kap a befolyt büntetésből.

Az applikációt fejlesztő cég vezetője, Erik Englund szerint nem azért fejlesztették ki a programot, mert „rendmániásak” lennének, hanem azért, hogy sok ember egy kis fizetés-kiegészítéshez juthasson. A parkolási társasággal megállapodást is kötöttek, viszont azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a fejlesztő cég mennyit kap a beszedett pénzbüntetésekből.

Kern András nem járna jól, ha nálunk is bevezetnék a rendszert.

Rovatok