Index Vakbarát Hírportál

Áttörést hozhat a meggyilkolt kétéves szerb kislány ügyében az új vizsgálat

2024. április 19., péntek 18:48

Nemcsak a kétéves szerb kislány meggyilkolásával vádolt férfiak egyikének hallgatása törhet meg, de áttörést hozhat a nyomozásban annak a furgonnak és a benne található tárgyaknak a törvényszéki átvizsgálása is, amellyel a kis Danka Ilicset elgázolták.

Elrendelte a zajecsari felső ügyészség a Danka Ilicset elütő autó törvényszéki szakértő általi átvizsgálását – írja a Szabad Magyar Szó. Az ügyészség arról is rendelkezett, hogy a szakértő az autóban talált tárgyakat is vizsgálja meg.

A héten a furgon átvizsgálásán túl több fordulat is várható az elütött majd megfojtott kétéves kislány ügyében: mint megírtuk, megtörheti a hallgatását a kislány meggyilkolásával vádolt egyik gyanúsított, Srdan Jankovics, aki a vízművek szolgálati autóját vezette március 26-án Banjsko Poljéban. A férfi eddig hallgatással védekezett a zajecsari felső ügyészség előtt, azonban a héten azt kérte, hogy hivatalból rendeljenek ki mellé védőügyvédet az eddigi jogi képviselője helyett. Az ügyészség abban bízik, hogy az újonnan kirendelt ügyvéd hatására a férfi beszél az eseményekről. 

Mint arról beszámoltunk,  a kétéves Danka Ilics március 26-án tűnt el  a  Bor melletti Banjsko Polje településről, ahol családi házuk udvarán játszott a testvéreivel. Tíz nap keresés után vették őrizetbe gyanúsítottként Dejan Dragijevics és Srdjan Jankovics bori lakosokat, a helyi kommunális közvállalat dolgozóit, akik a gyanú szerint szolgálati járművükkel elütötték a kislányt, majd miután észlelték, hogy a kislány még él, megfojtották, és a holttestet egy szeméttelepre vitték.

Megszólaltak a szülők

A héten megszólaltak Danka Ilics szülei is, ők azt mondták a horvát Index című lap beszámolója szerint, hogy egyelőre nem fogadnak részvétnyilvánításokat, mert amíg nem találják meg kislányuk holttestét, reménykednek abban, hogy él.

Az apa beszélt a lánya gyilkosaival nem messze az eltűnés helyszínétől, amikor azok a már elütött kislánnyal a csomagtartóban haladtak a hulladéklerakó felé. Danka édesapja megállította őket és megkérdezte tőlük, hogy nem látták-e Dankát. Ők teljesen közömbösen azt felelték, hogy nem. Ezt követően dobták ki a kislány holttestét annál az illegális hulladéklerakónál, ahonnan a gyanú szerint később egyikük egy máig ismeretlen helyre vitte a holttestet.

A szülőknek később a bori és a belgrádi rendőrkapitány is részletesen elmesélte, hogy mi történt. 

Ha bármit tettek volna a gyerekért, ha segítettek volna neki, ha orvoshoz vitték volna, vagy ha megálltak volna valakinél és megkérdezték volna, hogy kinek a gyerekét ütötték el, higgyék el, a legnagyobb hősök lettek volna számomra

– mondta az apa, aki azt is hozzátette, hogy a halál szerinte nem lenne büntetés lánya gyilkosainak, az életfogytiglanig tartó börtönbüntetésben bízik. 

A kislány meggyilkolása egész Szerbiát mélyen megrázta, a gyerek eltűnését követően Szerbia soha nem látott erőket mozgósított a kislány felkutatására, gyakorlatilag az egész ország, ezenkívül az Interpol és az Europol is a kis Dankát kereste.

Rovatok