Index Vakbarát Hírportál

Hét év börtön jár Oroszországban kannabiszos gumicukorért

2024. április 19., péntek 19:16

Egy német utazót egyből letartóztattak, amint landolt a szentpétervári repülőtéren, ugyanis a táskája átkutatásakor néhány szem kannabiszos gumicukrot találtak nála. Egy hónapig titkolták még a letartóztatását is, s noha egyből beismert mindent, májusban már a harmadik tárgyalási napja lesz az orosz bíróságon, ahol akár hét év börtönt is kaphat csempészetért. Addig pedig rács mögött marad és rendőrkutyával kísérik még a tárgyalásra is.

A hamburgi Patrick S. (38) 2024 elején Oroszországban akart nyaralni és találkozni a barátnőjével, Anasztáziával, hogy együtt beutazzák az országot. Patrick viszont nem jutott messzire. A nyakán nagy, felmutatott középső ujjas tetoválással rendelkező németet a szentpétervári repülőtéren tartóztatták le, nem sokkal az országba való belépése után. A vámosok találtak egy táskát, amelyben hat gumicukor volt – kannabisszal megspékelve. Most akár hét év börtönbüntetésre is számíthat kábítószer-csempészet miatt.

Február 13-án az orosz vámhatóság közzétett egy videót a letartóztatásról (Telegram felhasználók ezt itt nézhetik meg). A német média (köztük a Bild) arról számolt be, hogy S.-t még aznap letartóztatták. Az első, márciusi szentpétervári bírósági tárgyaláson Putyin igazságszolgáltatása rácsok mögé zárta. Most egy juhászkutyával kísért őrrel vezették be a tárgyalóterembe. A héten azonban kiderült, hogy S. letartóztatása már január 16-án megtörtént.

Az orosz igazságszolgáltatás pedig majdnem egy hónapig titkolta.

A Bild beszélt a tárgyalás megfigyelőivel. „Szeretnék bocsánatot kérni az Orosz Föderációtól, a Legfelsőbb Bíróságtól és minden érintettől az általam okozott kellemetlenségekért” – mondta S. a bíróságon. „Nem rossz szándékkal jöttem Oroszországba.” A német teljes mértékben elismerte bűnösségét, az ügyész kérdésére pedig kifejtette, hogy önként tette beismerő vallomását, és nem gyakoroltak rá nyomást.

„Ezek csak kib*szott gumicukrok!”

Vallomása szerint a kannabiszos gumicukrokat még 2023-ban vásárolta egy mexikói útra. A zacskót aztán a hátizsákjában hagyta, és január 15-én repült vele Hannoverből Isztambulon és Antalyán keresztül Szentpétervárra. Ott akart találkozni barátnőjével, Anasztáziával, és két hetet Szentpétervár és Moszkva látogatásával tölteni.

Nem sokkal Hannoverből való indulása előtt S. megevett néhány gumimacit, és másnap hajnali fél három körül landolt Szentpéterváron. A vámosok ott átkutatták a hátizsákját, és hat kannabiszos gumicukrot találtak, melyeknek súlya 20 gramm volt. S. felkiáltott: „Ezek csak kib*szott gumicukrok!” De nem hittek neki és őrizetbe vették.

Egyszerűen nem tudtam, hogy a gumicukorral gondok lehetnek

– mondta S. a tárgyaláson. „Hogy őszinte legyek, úgy gondolom, hogy a kábítószer-csempészet vádja egy kicsit kemény, mert mindent azonnal beismertem. Soha nem voltam börtönben. Ez elég rossz tapasztalat számomra. Németországban van az édesanyám és az édesapám. A nővérem megint várandós. Vár rám. Van egy kutyám is. Szeretem őt. Remélem, hogy hazaengednek” – mondta a letartóztatott férfi.

A tárgyalás május 16-án folytatódik.

Rovatok