Index Vakbarát Hírportál

Trump beszólt Európának, Európa pedig visszaszólt neki

2024. április 20., szombat 20:19

Az egykori amerikai elnök, Donald Trump a közösségi oldalán kritizálta az Európai Uniót, egyúttal bújtatva Joe Biden amerikai elnököt, amiért szerinte Washington jóval több támogatást nyújt Kijevnek, mint az Európai Unió. Trump felvetésére Charles Michel, az Európai Tanács elnöke reagált.

Közösségi oldalán kritizálta az Európai Uniót Donald Trump korábbi elnök, egyben a Republikánus Párt elnökjelöltje, mivel szerinte Ukrajna támogatásából az EU nem veszi ki a maga részét.

Miért nem ad Európa több pénzt Ukrajna segítésére? Miért van az, hogy az Egyesült Államok több mint százmilliárd dollárt költött az ukrajnai háborúra... többet, mint amit Európa, pedig minket egy óceán is elválaszt!

fogalmazott Truth Social nevű közösségi oldalán Trump, aki az után ragadott telefont, és írta meg kritikáját Európával kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok képviselőháza egy új, összesen 61 milliárd dollárnyi támogatásról fog szavazni a hétvége folyamán (ez a szavazás azóta már meg is történt, a képviselőház jóváhagyta a segélyt). 

Az egykori amerikai elnöknek nem kellett sokáig válaszra várnia, mivel a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel egy neki címzett bejegyzésben reagált a leánykori nevén Twitternek nevezett X-oldalán.

Ne ijedjen meg Putyintól. Mi nem ijedtünk meg tőle

– kezdte bejegyzését Michel, aki ezután azzal folytatta, hogy „tegyük tisztába a tényeket, a számok magukért beszélnek”, majd pedig leírta, hogy az Európai Unió eddig 143 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon átszámítva 150 milliárd dollár támogatást adott át a honvédő háborút vívó országnak az orosz invázió óta.

Ugyanezen idő alatt az Egyesült Államok eddig összesen 74,3 milliárd dollárnyi támogatást adott Kijevnek, amit további 61 milliárd dollárnyi csomag követne, azonban a képviselőházban már két hónapja nem tűzték szavazásra az újabb támogatást, mivel a Republikánus Párt szélsőjobboldali része ellenzi azt.

Azonban több mint két hónappal az után, hogy a szenátus már zöld utat adott a Kijev által régóta várt újabb támogatási csomagnak, Mike Johnson republikánus házelnök a hétvégén szavazásra tűzte a képviselőházban. A csomagot ugyanakkor több szélsőjobboldali republikánus nem támogatja, így ahhoz, hogy a csomagot megszavazzák, Johnsonnak a demokraták segítségére lesz szüksége.

Donald Trump egyébként nem először fogalmaz meg kritikát európai szövetségeseivel szemben. Elnöksége alatt is végig azzal vádolta az európai NATO-tagállamokat, hogy az Egyesült Államokon élősködnek, amiért nem fordítanak elég pénzt haderőfejlesztésre – a NATO előírásai szerint a tagállamoknak évente a GDP-jük két százalékát kellene minimum honvédelemre fordítaniuk. Az orosz invázió óta sokat változott a helyzet, ráadásul vannak olyan tagállamok, például Észtország, ami a háború miatt ezt már 3–3,5 százalékra növelné.

Az orosz–ukrán háborúról szóló élő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok