Index Vakbarát Hírportál

Bemondták az osztrákok, rengetegen kilépnének az Európai Unióból

2024. április 21., vasárnap 15:14

Az osztrákok 22 százaléka annyira kiábrándult, hogy az Európai Unióból való kilépést is támogatná – derült ki a linzi IMAS kutatásából. A felmérés szerint 29 évvel Ausztria csatlakozása után a lakosság fele nem érzi magát teljesen európainak. Egyre többen elbizonytalanodtak, és inkább kiléptetnék az országot az Európai Unióból.

Az Economx szúrta ki, hogy egy friss felmérés szerint a legtöbb osztrák állampolgár fontosnak tartja az uniós tagságot, mégis megugrott azok száma, akik elbizonytalanodtak, sőt inkább kiléptetnék Ausztriát az Európai Unióból.

A linzi IMAS intézet pénteken közzétett reprezentatív kutatása szerint Ausztria lakosságának több mint fele úgy gondolja, hogy gazdasági és társadalmi szempontból fontos az uniós tagság. Mert az inkább előnyöket nyújt az országnak, mint hátrányt.

Ugyanakkor minden ötödik osztrák szerint ki kellene lépnie az unióból.

A gazdasági portál összefoglalója arra is kitért, a kutatók szerint két hónappal az európai választások előtt figyelemre méltó tendencia, hogy Ausztriában még mindig a pozitív hozzáállás dominál, azonban 2019-hez képest több mint tíz százalékkal csökkent az elkötelezettek száma. Így új megvilágításba került az „öxit” – látványosan romlott a közösség összetartó ereje még a hagyományosan uniópárti osztrákok körében is.

Az osztrákok nem érzik magukat európainak

A felmérés szerint 29 évvel Ausztria csatlakozása után a lakosság fele nem érzi magát európainak. Ráadásul 2019-ben ez az érték még 62 százalékon állt. Érdemes hozzátenni, hogy az unióellenesek között magas az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A felsőfokú végzettségűek inkább az előnyeit látják az európai uniós tagságnak – számuk 2014 óta megduplázódott.

Az összetartozás érzése egyre csökken. Kevesebben tartják úgy, hogy az egyes tagállamok lakosai egy közösséghez tartoznak.

A kutatásban arra is kitértek, hogy az osztrákok 40 százaléka kifejezetten bizonytalan, szkeptikus, míg 28 százalékuk szerint összességében inkább hátrányos az Európai Unióhoz tartozni. Illetve 22 százalék annyira kiábrándult, hogy még az Európai Unióból való kilépést is támogatná, ha ezzel kapcsolatban népszavazást írnának ki Ausztriában.

Végezetül jelentősen magas azok aránya, akik az öxittel kapcsolatos kérdésre nem válaszoltak. Ez pedig arra utalhat, hogy a bizonytalanok száma is jelentősen megnövekedett.

A magyarok rendíthetetlenek?

A napokban számoltunk be arról, hogy az Eurobarométer közzétette legújabb közvélemény-kutatását, amelyet 2024 februárja és márciusa között végzett el. A kutatás számos kérdésben felmérte az európai uniós állampolgárok véleményét. A kérdések az Európai Unióra és annak intézményeire, illetve a hazai viszonyokra is vonatkoztak. A végeredmény azt mutatja, hogy az unió megítélése Magyarországon a legutóbbi felmérés óta javult.

A statisztikai adatokból egyértelműen kitűnik, hogy a magyarok alapvetően az uniós átlagnak megfelelően gondolkodnak a 27 tagot tömörítő gazdasági és politikai formációról,

UGYANAKKOR KELET-EURÓPAI VISZONYLATBAN JÓVAL POZITÍVABBAN VISZONYULNAK hozzá, MINT A RÉGIÓ TÖBBI ORSZÁGA.

Az Európai Unióval szemben a legkritikusabbak a bolgárok voltak a régión belül. A felmérésből kiderült, a magyarok többsége meg van elégedve az Európai Parlament munkájával. Miközben a lakosság 46 százaléka pozitívan ítéli meg a parlament tevékenységét, addig mindössze 14 százalék gondolkodik negatívan a parlamentáris testületről, a semlegesek aránya 39 százalék.

Az adatok alapján a magyarok úgy gondolják: élniük kell állampolgári kötelezettségükkel, és 70 százalék részt venne az európai parlamenti választásokon, amennyiben azokat a következő héten tartanák. Mindössze 10 százalék gondolja úgy, egyáltalán nem valószínű, hogy elmegy szavazni.

Rovatok