Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna mellett két államnak is hatalmas segélycsomagot hagyott jóvá az amerikai képviselőház

2024. április 21., vasárnap 08:40

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.

Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot – adta hírül az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok képviselőháza jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott segélyek elosztásáról szóló törvénytervezetet. Az amerikai kongresszus alsóházának 311 tagja szavazott a tervezet mellett, 112-en pedig ellene.

ÍGY AZ ORSZÁG 61 MILLIÁRD DOLLÁROS SEGÉLYT KAPHAT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKTÓL.

A Joe Biden elnök által hónapok óta szorgalmazott segélyterv 61 milliárd dollárt irányoz elő az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára, Izrael pedig több milliárd dollárra számíthat egyebek mellett a Vaskupola néven ismert rakétavédelmi rendszer megerősítéséhez.

A törvénytervezet elfogadását a képviselők tapsa kísérte. Az eredmény megismerését követően a kamara tagjai ukrán zászlókat kezdtek el lengetni, ami miatt figyelmeztetésben részesültek, ugyanis a kongresszusban tilos külföldi országok zászlóit használni.

A szavazást követően Volodimir Zelenszkij azonnal köszönetet mondott az X-en. Elmondása szerint nagyon hálás a képviselőház mindkét pártjának és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért, amely a történelmet a helyes pályán tartja.

A képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak, hogy segítsék Kínával szemben, és intézkedést hoztak, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház már kedden tárgyalhatja a jogszabályt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok