Index Vakbarát Hírportál

Egy teljes család meghalt egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

2024. április 21., vasárnap 06:34

Az izraeli hadsereg légicsapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra, Ciszjordániában pedig szárazföldi hadműveletet hajtottak végre. Az izraeli akció több civil halálát okozta. A Rafah elleni csapás következtében egy teljes család életét vesztette.

A gázai egészségügyi hatóságok szombati közlése szerint az éjjel légitámadás érte Rafah város egyik lakóépületét, aminek következtében legkevesebb kilencen meghaltak, többségükben gyermekek – adta hírül az MTI.

Egy rokon elmondása szerint a Rafah nyugati, Tel Szultán nevű negyedét ért rakétatámadás áldozatai – hat gyermek, két nő és egy férfi – mind egy család tagjai voltak.

A gázai palesztin hatóságok közlése szerint az éjszaka folyamán egy másik légicsapás is érte a várost, ottani áldozatokról azonban nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy pénteken rakétaindító állásokra mért légicsapást a Gázai-övezet északi részén fekvő Bét Hanunban, ahonnan a Hamász aznap a Gázai övezettel szomszédos izraeli Szderót várost támadta. Emellett további többtucatnyi célpont ellen indult bevetés.

Közben Ciszjordániában szárazföldi katonai műveletbe kezdett az IDF. A palesztin egészségügyi hatóságok szombati jelentése szerint az izraeli erők legalább két palesztint megöltek, hetet pedig megsebesítettek Núr as-Sámsz menekülttáborban, amelyet a hadsereg kordonnal zár el a külvilágtól.

Meg nem erősített palesztin médiajelentések szerint az izraeli hadsereg további négy embert megölt, köztük az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi parancsnokát, emellett számos palesztint őrizetbe vettek, és jelentős károkat okoztak az infrastrukturában.

Az Iszlám Dzsihád szombaton közölte, hogy fegyveresei reggel heves tűzpárbajt vívtak az izraeli erőkkel a menekülttábor közelében fekvő Tulkaremben. A város lakói az izraeli agresszió ellen tiltakozva általános sztrájkba léptek, szombaton az üzletek, az éttermek és a kormányhivatalok is zárva tartottak.

Az IDF megerősítette, hogy a helyi terrorista infrastruktúra felszámolására péntek óta hadműveletet hajt végre a körzetben, közleményük szerint válaszul arra, hogy ott állomásozó erőiket tűz alá vették és pokolgépekkel támadták. A hadműveletben négy izraeli katona sebesült meg.

A palesztin egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint a Hamász Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta az izraeli erők csaknem 450 palesztint öltek meg Ciszjordániában, míg a Gázai övezetben több mint 34 ezret. Az elmúlt egy napban legkevesebb 37 palesztin halt meg, 68 pedig megsebesült izraeli légicsapásokban.

Rovatok