Index Vakbarát Hírportál

Ezer német rendőrt vetettek be a kiterjedt luxus-embercsempészhálózat felgöngyölítésére

2024. április 21., vasárnap 11:21

Összehangolt akcióban csapott le a német rendőrség egy gondosan szervezett bandára, amely mesés árakon kínált tartózkodási engedélyt tehetős külföldieknek, elsősorban kínaiaknak és araboknak. A bűnszervezet tíz tagját azonnal letartóztatták.

Az elegáns solingeni villa bejárati ajtaját hajnali négykor zúzták be a rendőrök, majd az állig felfegyverzett különítmény tagjai szétszóródtak a pazar otthonban. A nyomozók szerint itt élt annak a szerteágazó bandának az egyik gyanúsítottja, amely módos külföldieket látott el a németországi élethez szükséges iratokkal.

A külföldi szakmunkások számára fenntartott speciális német bevándorlási szabályokkal visszaélve forgalmazták tetemes összegekért a tartózkodási engedélyeket azoknak, akik egyébként nem feleltek meg a bevándorlási mércéknek.

Luxusembercsempészek

így nevezte a bűnszervezetet a Bild.

A szövetségi razzia több tartományra is kiterjedt. A „pimasz” banda tevékenységének felgöngyölítésébe egyidejűleg több mint ezer rendőrt vetettek be. A rajtaütést évekig tartó nyomozás előzte meg.

Nem minden, bevándorlással próbálkozó engedhette meg magának a bűnszervezet szolgáltatásait – amelyet a gyanú szerint két ügyvéd irányított.

A díjszabásuk harmincezer eurónál, csaknem 12 millió forintnál kezdődött, a teljesen törvénytelen, és csak látszólag érvényes tartózkodási engedélyért viszont 350-368 ezer eurót, csaknem 140-145 millió forintot kértek.

Természetesen nem családonként, hanem fejenként. A becslések szerint nagyjából 350 vagyonos kínai jutott a közvetítők révén a szükséges iratokhoz. Rajtuk kívül omániak és dél-afrikaiak igényeltek német dokumentumokat.

A nyomozók a bűnszervezet 38 tagját gyanúsítottként kezelik. Rajtuk kívül 147 külföldi ellen indítottak hatósági eljárást azzal a gyanúval, hogy megvásárolt, hamis okmányokkal tartózkodnak Németországban.

Az „embercsempészeket” vélhetően csak a pénz ösztönözte a bűncselekményben. Az ügyészség és a rendőrség ezen kívül más motivációt nem feltételez a banda tagjairól.

Nem elhanyagolható összeg

A nyomozók és rendőrök nyolc tartományban összesen 101 lakóingatlant és irodahelyiséget – köztük két Köln környéki ügyvédi irodát – kutattak át.

Ez utóbbiban ténykedett a bűnszervezet két irányítója, egy 42 és egy 46 éves ügyvéd. A feltételezések szerint ők toborozták a busásan fizetni hajlandó külföldieket.

A gyanú szerint a két ügyvéd – egyikük nő, a másik férfi – ellentételezés fejében hamis cégek alapítására, kitalált lakhelyek finanszírozására és hamis bérkifizetésekre is vállalkozott.

„Nem elhanyagolható összeget” vágtak zsebre – állítják a nyomozók.

A tartózkodási engedélyeket jobbára a Köln környéki bevándorlási hivatalokban – a többi között Kerpenben és Solingenben – adták ki, természetesen nem ingyen. Az állami alkalmazottakat a két ügyvéd megvesztegette.

Az eddig letartóztatott tíz személy egyike – persze a két ügyvéd mellett – a düreni járás egyik tisztviselője, aki állítólag kulcsszerepet játszott a „luxus-embercsempészetben”.

Az embercsempészet új dimenziója

A solingeni villa a rajtaütéskor üres volt. A rendőrök az elfogatóparancsot nem tudták végrehajtani. Nem tudni, hogy a gyanúsított szimatot fogott-e, mindenesetre körözik.

A bűnszervezet tagjaihoz köthető ingatlanok mellett átkutatták az álcégek irodáit, és az állakhelyeket is – köztük a Köln és a belga határ között fekvő Eifel kisváros két meseszép kastélyát. Bizonyítékokat, hatalmas irathalmazt foglaltak le az érintett bevándorlási hivatalokban.

„Nem sokkal az akció elindítása előtt erre a célra kaptunk egy kamiont” – mondta a bevetést irányító rendőrségi igazgató.

Olaf Sacherer szerint az ilyen méregdrága szolgáltatás az embercsempészet teljesen új dimenziója.

A razzia során bankjegyek felkutatására kiképzett kutyákat is bevetettek. Összesen 210 ezer eurót foglaltak le készpénzben, 269 bankszámlát és 31 ingatlant pedig zároltak.

A embercsempész bandák elleni küzdelemben pontosan ilyen magas színvonalú nyomozásra és következetes fellépésre van szükség

jelentette ki a rajtaütés után Nancy Faeser német belügyminiszter. 

(Borítókép: Rendőrök állnak egy átkutatott épület mellett Solingenben, Németországban 2024. április 17-én. Fotó: Gianni Gattus / picture alliance / Getty Images)

Rovatok