Index Vakbarát Hírportál

Pokoli a hőség Thaiföldön, kiadták a riasztást

2024. április 21., vasárnap 12:05

A szokásoshoz képest jóval melegebb az időjárás jelenleg Thaiföldön, ami miatt a meteorológiai szolgálat riasztást is adott ki az egész országban a hőség miatt, míg más régiókban a zivatarok miatt. A mostani hőhullám miatt akár a tavalyi, 45,4 fokos rekord is megdőlhet egy hónapon belül.

Rendkívüli időjárás jellemzi most Thaiföldöt, mivel áprilishoz képest magasabb hőmérséklet jellemző a délkelet-ázsiai országban. Általában is április a legmelegebb hónap a nyári monszunidőszak miatt, hiszen ekkor általában csak éjszaka esik 30 fok alá a hőmérséklet.

Ugyanakkor jelenleg még éjszaka is gyakran 30 fok feletti hőmérsékletet mutat a hőmérő több régióban, míg április 21-én a legmagasabb hőmérséklet 41 fok volt.

A hőhullám már a hónap közepe óta tart, a thai meteorológiai szolgálat ezért több régióban is riasztást adott ki – a 77 provinciából 25-ben heves zivatarok és esőzések veszélye miatt, míg például a főváros, Bangkok környékén a tikkasztó hőség miatt.

Több, leginkább északi és északkeleti régióban emellett a légmozgás hiánya miatt romlott a levegő minősége, és erősödött a szmog, ami további problémákat okozhat az ott élőknek. A meteorológiai szolgálat emiatt arra kéri a thaiföldieket, fogyasszanak elegendő vizet, és figyeljenek oda az egészségükre.

Thaiföld mellett más ázsiai országokban, köztük a Tajvan szigetén működő Kínai Köztársaságban is rendkívüli hőség van – ott a hőmérők higanyszála a 37,9 fokot is elérheti, ami majdnem 10 fokkal több az ilyenkor szokásosnál.

Az ENSZ még április 11-én adott ki közleményt,

miszerint a mostani, Kelet-Ázsiában tapasztalt hőhullám miatt 240 millió gyerek van veszélyben, ráadásul több országban nyáron még a mostaninál is melegebb időjárás jöhet.

A régióban a rekordhőmérsékletet egyébként tavaly mérték; Thaiföldön akkor 45,4, Vietnámban 43,5 fok volt, Laoszban pedig a 43,5 fokot is elérte a hőmérők higanyszála áprilisban és májusban.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok