Index Vakbarát Hírportál

Politico: Kizárt, hogy Bulgária 2025-ben csatlakozik az eurózónához

2024. április 22., hétfő 08:33

Bulgária eredetileg 2024-ben csatlakozott volna az eurózónához, azonban a csatlakozási kritériumok teljesítésének elmulasztása miatt a csatlakozás időpontját 2025. január 1-jére csúsztatták. A szakértők szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzetben ez nem valósul meg. Az EU és az euróövezet hiába támogatja Bulgária csatlakozását, a politikai válság kellős közepén lévő ország küzd a magas inflációval és a közvélemény ellenállásával is.

A magas infláció és a közvélemény – részben az orosz félretájékoztatás számlájára írható – ingadozó támogatása azt jelenti, az ország szinte biztos, hogy nem teljesíti a 2025-ös eurózóna-csatlakozási célt, írja a Politico.

A portál szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek húszfős csoportjának elnöke nagyon óvatosan fogalmazott, amikor Szófiában összegyűltek tanácskozni.

Meg vagyok győződve arról, hogy Bulgária 2025-ben csatlakozik az euróövezethez. A kérdés az, hogy az ön országa mikor vezeti be az eurót fizetőeszközként

– fogalmazott Paschal Donohoe, Írország pénzügyminisztere.

A cikk szerint jelenléte az ország miniszterelnöke, miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere oldalán rengeteg európai politikai erőt hordozott magában, azóta azonban minden megváltozott. Egy hónapja a koalíciós kormány összeomlott, és azt a három minisztert mind elsöpörték hivatalából. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy Donohoe látogatására – az ország hullámzó csatlakozási törekvésének támogatására – nem éppen ideális időpontban került sor.

A Politico több szakértőt és politikust is megkérdezett az üggyel kapcsolatban. Mindannyian meg vannak győződve arról, hogy a 2025. január 1-jei kitűzött dátum nem teljesül. Ennek oka nemcsak a bulgáriai politikai zűrzavar, hanem a tartós infláció és a lakosság támogatásának hiánya is.

„Politikai válság kellős közepén vagyunk” – mondta Petar Vitanov bolgár szocialista EP-képviselő. Szerinte ez lehetetlenné teszi, hogy az ország év elején csatlakozzon az eurózónához. 2021 óta a hatodik országos választásra júniusban kerül sor.

Valójában nem tudjuk, milyen lesz a következő kormány, és hogy ez lesz-e az egyik prioritásuk

– fogalmazott.

Az ország már a kormány bukása előtt jelezte, hogy lemaradhat a tervezett belépési időpontról. Nyikolaj Denkov korábbi miniszterelnök januárban azt mondta, hogy a cél nincs szentesítve. Bulgária eredetileg 2024 elején szándékozott csatlakozni az euróövezethez, de tavaly év elején kénytelenek voltak kitolni ezt a célt, ugyanis nem sikerült teljesíteni a csatlakozási kritériumokat.

Cinzia Alcidi, a CEPS brüsszeli agytröszt vezető kutatója szerint tekintettel a nemzeti valuta átválásával járó technikai kihívásokra, leghamarabb 2026 januárja lehet reális Bulgária számára.

Több politikai vezető, köztük az ország jegybankelnöke is kilátásba helyezte a 2025 közepén történő belépés lehetőségét, amennyiben nem sikerül a januári belépési időpontot teljesíteni, ezért Donohoe óvatos megfogalmazása szerint 2025-ben várja a tagságot. A csatlakozás technikai kérdéseivel foglalkozó tisztviselők és szakértők azonban arról nyilatkoztak, hogy az év közepén történő csatlakozás nem lenne tipikus. Az országok adminisztratív okokból rendszerint az év elején csatlakoznak.

Eva Maydell bolgár EP-képviselő, a jobbközép Európai Néppárt képviselőcsoportjának tagja azt mondta, optimista a 2025-ös csatlakozási dátumot illetően, hozzátéve, „az lehet január 1-jén, de később is”.

Az infláció lehet az első számú akadály

A szerző emlékeztetett, hogy az euróövezeti csatlakozás kifejezetten rejtélyes uniós folyamat, amelyben az Európai Központi Bank minősíti az országokat, majd az uniós pénzügyminiszterek, EP-képviselők és kormányfők megvitatják az ügyet.

A „konvergenciakritériumok”, amelyeket egy országnak teljesítenie kell, többek között a stabil árfolyam, az államháztartási hiányra és az adósságrátára vonatkozó célok elérése, valamint a nemzeti jogszabályok uniós joggal való összehangolása.

A következő EKB-jelentés Bulgáriáról a nyár előtt várható, ám a jelenlegi helyzetet elnézve nem kecsegtet sok jóval.

Bulgária számára továbbra is nagy gondot okoz az infláció. Mivel az inflációs ráta legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam inflációs rátáját, Bulgária csatlakozása akadályba ütközhet. Ugyanakkor a legutóbbi csatlakozó, Horvátország 2023-ban némi kivételezésben részesült, amikor a magasabb arány ellenére is csatlakozhatott.

A Politico megkérdezte Darvas Zsoltot, a brüsszeli Bruegel gazdasági agytröszt vezető munkatársát is, aki szerint Bulgária költségvetési helyzete jó, alacsony az államadósság, a költségvetési hiány pedig kontroll alatt áll.

Bulgária számára az egyetlen akadályt az inflációs kritériumok jelentik

– fogalmazott a szakértő.

Szerinte az ország jelenlegi, 2,9 százalékos 2025-ös inflációs előrejelzése azt jelenti, hogy Bulgária 2026-ban csatlakozhat legkorábban. Hozzátette, ugyanaz a kiskapu, amely lehetővé tette Horvátország csatlakozását is, ad némi mozgásteret Bulgária csatlakozási ütemtervének lerövidítésére, ám ahhoz erős indoklás szükséges.

Az orosz dezinformáció sem segíti az ügyet

A szerző szerint bolgár politikai körökben az euróövezeti tagság könnyen eladható, de a közvéleményt már jóval nehezebb meggyőzni.

Egy tavalyi Eurobarométer-felmérés szerint a bolgárok az átlagosnál alacsonyabb támogatottságról számoltak be a csatlakozással kapcsolatban. Az átlagosnál ugyancsak nagyobb aggodalmaik vannak olyan problémákkal kapcsolatban, mint az átmenet alatti visszaélésszerű árképzés.

A Politicónak nyilatkozó magas rangú EU-tisztviselők szerint az oroszok által támogatott dezinformáció okozta ezt a népszerűtlenséget.

Még mindig úgy gondolom, hogy a bolgárok többsége preferálná az eurózónát

– mondta Vitanov EP-képviselő.

A szakértők többsége szerint az infláció megfékezésében nyújtott teljesítménye mellett Bulgária mégis viszonylag erős pozícióban van az eurózónához való csatlakozáshoz. Maydell EP-képviselő szerint a bolgárok lépései „nagyon-nagyon egyértelmű elkötelezettséget” mutatnak a csatlakozás mellett.

A Politico szerint a Bulgária csatlakozási ütemtervével kapcsolatos aggodalmak nem akadályozzák abban a magas rangú EU-tisztviselőket, hogy továbbra is bizakodóan nyilatkozzanak Bulgária csatlakozásáról. A múlt hónapban az eurózóna országai is elismerték az ország teljesítményét, amikor a kormányfők méltatták Bulgária előrehaladását. Annak ellenére azonban, hogy az EU következetesen támogatja a 2025. januári célt, a magas rangú tisztviselők magánemberként mégis biztosra veszik, hogy ez nem történik meg. 

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok