Index Vakbarát Hírportál

Amszterdamban korlátozzák az új szállodák építését

2024. április 22., hétfő 06:33

Amszterdam, a holland főváros vezetése egy szerdai döntés értelmében korlátozza az új szállodák építését. Az új szabályozás szerint a jövőben csak abban a kivételes esetben épülhet új hotel, ha azzal nem növekszik Amszterdamban a szálláshelyek száma.

Az amszterdami lakosságnak olyannyira elege lett a tömegturizmusból, hogy már évekkel ezelőtt felhúzták a kesztyűt, és ádáz harcot folytatnak ellene. A várost 2023-ban több mint 20 millióan látogatták meg, így érthető, hogy a helyieknek elegük lett a nyugalmukat megzavaró turistákból. A hadakozás azonban nem hiábavaló, az amszterdamiak most újabb sikert könyvelhettek el.

A holland nagyváros vezetése szerdán úgy döntött, hogy a továbbiakban korlátozza új szállodaépületek építését – számolt be a Reuters.

Szeretnénk élhetővé tenni és megőrizni a várost a lakók és az idelátogatók számára. Ez azt jelenti, hogy nincs túlturizmus, nincsenek új szállodák, és évente legfeljebb húszmillió szállodai vendégéjszakát tölthetnek el a turisták

– áll a közleményben.

A döntés értelmében ezentúl csak akkor épülhet új szálloda Amszterdamban, ha egy másik szálloda bezár, ha nem növekszik az alvóhelyek száma, és ha az új szálloda jobb, például fenntarthatóbb lesz.

A szabály azonban nem vonatkozik azokra az új szállodákra, amelyek már megkapták az engedélyt.

A város aktívan próbálja korlátozni az évi többmilliós nagyságrendű turisták számát, főként a piros lámpás negyedbe irányuló szex- és kábítószer-turizmus visszaszorításával.

Rovatok