Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozatokat követelt az ítéletidő Kínában

2024. április 22., hétfő 12:47

Hárman meghaltak és 11 ember eltűnt, miután a dél-kínai Kuangtung tartomány számos részén folyamatos heves esőzések pusztítottak az elmúlt napokban – közölték a helyi hatóságok hétfőn, miközben több mint 100 ezer embert kellett kitelepíteni a térségben.

A három halálesetet Csaocsingből jelentették. Vasárnap földcsuszamlásokban is többen megsérültek. A keresési és mentési munkálatok még tartanak – adta hírül az MTI. 

A szakadó esőzések csütörtök óta sújtják Kuangtung tartományt, felduzzasztva a folyókat a Gyöngy-folyó deltájában, és áradásokat okozva a hegyvidéki területeken.

A dél-kínai tartományban eddig mintegy 110 ezer embert telepítettek ki a folyamatos esőzések miatt.

A térségben időjárási figyelmeztetést adtak ki, heves viharokra hívták fel a figyelmet a tengerparti területeken. A CCTV kínai állami televízió a hidrológiai hivatalt idézve azt mondta, hogy a Pej folyó medencéjében három településen „olyan áradások lesznek, mint amilyeneket egy évszázadban egyszer látni a heves esőzések hatására”.

Ahogy az Index beszámolt róla, az elmúlt héten szintén halálos áldozatokat követelt az ítéletidő az Egyesült Arab Emírségekben. A közel-keleti országban 12 óra leforgása alatt több mint másfél évnyi eső esett. Ideiglenesen még a dubaji nemzetközi repülőteret (DXB) is lezárták. A közösségi médiában számos videó megjelent a vízben úszó repülőgépekről és az áradásokról. Egy férfi az autója ablakából készített videót, amelyen az út inkább egy folyóra hasonlít.

Az országos meteorológiai központ jelentése szerint összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le. Ilyen óriási mennyiségre az 1949-ben kezdett mérések óta nem volt példa a sivatagi országban.

Rovatok