Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ukrajna továbbra is boszorkányüldözést folytat a magyar cégekkel szemben

2024. április 22., hétfő 18:14

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós külügyi tanácson arról beszélt, hogy még mindig nem szűnt meg a magyar vállalatokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés Ukrajnában. Kijelentette, hogy amíg nem változik a helyzet, addig Magyarország nem járul hozzá az Ukrajnának szánt 1,5 milliárd eurós uniós segély elküldéséhez.

A magyar vállalatokkal szembeni ukrajnai boszorkányüldözés nem szűnt meg az OTP ügyével, az ország hatóságai ugyanis vissza kívánják vonni a Richter tucatnyi gyógyszerének helyi forgalmazási engedélyét – közölte Szijjártó Péter hétfőn Luxemburgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „világháborús készülődés” zajlik a közösségben a kritikussá váló ukrajnai harctéri helyzet miatt. Magyarországon hatalmas a nyomás, és ez várhatóan még tovább is fokozódik a következő hónapokban – tette hozzá.

Szijjártó Péter példaként hozta fel, hogy a Magyarország által blokkolt 500 millió eurón túl még 1,5 milliárd eurót kívánnak nyújtani a tagállamoknak az ukrajnai fegyverszállításokra az Európai Békekeretből.

A magyar álláspont továbbra is változatlan és világos. Amíg nem kapunk garanciát az ukrán féltől arra, hogy befejezik és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar cégekkel szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni

– tisztázta a tárcavezető.

A magyar vállalatokkal szembeni hátrányos megkülönböztetést elfogadhatatlannak nevezte, és alaptalan eljárásokat, mondvacsinált okokat emlegetett Szijjártó Péter.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok