Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nukleáris hadgyakorlatot tartott, szimulálták az ellencsapást

2024. április 23., kedd 19:59

Észak-Korea nukleáris ellentámadást szimuláló, taktikai hadgyakorlatot tartott „szupernagy” rakétavetők bevetésével – közölte kedden a hivatalos észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.

A hétfői hadgyakorlatot az ország vezetője, Kim Dzsongun irányította. A gyakorlat célja a nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták kilövésére alkalmas „szupernagy” rakétavetők tesztelése volt, amelyek az azonnali ellentámadásra kiterjedő képességük terén fontos szerepet töltenek be az állam nukleáris haderejének megerősítésében – közölte a KCNA, hozzátéve, hogy

a gyakorlat egyértelmű figyelmeztetés az országot provokáló ellenségeknek.

Az észak-koreai hadsereg egységei a gyakorlat alatt a legmagasabb szintű nukleáris veszélyhelyzet esetén életbe lépő készültséget és a válaszcsapások végrehajtását gyakorolták. A rakéták a kijelölt szigeten pontosan értek célba 352 kilométeres távolságból – tette hozzá a KCNA.

A hírügynökség szerint Kim rendkívül elégedett volt a hadgyakorlat eredményével, és szorgalmazta, hogy a sereg tegyen további erőfeszítéseket a háborús elrettentésért, illetve azért, hogy bármikor, bármilyen hirtelen helyzetben átvehessék az irányítást a háború kezdeményezésében.

Az MTI szerint Dél-Korea hadserege még hétfőn jelentette, hogy Phenjan több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.

Rovatok