Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a lengyel kulturális miniszter, Bartlomiej Sienkiewicz, hogy induljon az EP-választáson

2024. április 24., szerda 21:40

Benyújtotta lemondását Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki azzal indokolta döntését, hogy a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) szerdán jóváhagyta képviselői jelöltségét a júniusi európai parlamenti választásokra.

A PO választmányának szerdai ülésén jóváhagyták az EP-választásokra szóló jelöltlistákat, és bejelentették: a választáson három hivatalban lévő miniszter is indul, ők lesznek választási körzeteik listavezetői a PO által vezetett fő kormánykoalíciós frakció, a Polgári Koalíció (KO) színeiben.

Sienkiewicz ezt követően az X felületen közölte, hogy benyújtotta lemondását Donald Tusk kormányfőnek. Rajta kívül a kormánytagok közül Marcin Kierwinski belügy- és közigazgatási miniszter és Borys Budka állami vagyonügyi miniszter lesz a KO jelöltje.

Sienkiewicz decemberben lett kulturális miniszter, hivatalba lépése után mélyreható változtatásokat hajtott végre a lengyel közmédiában, melyeket az ellenzék, az alkotmánybíróság és a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) törvénytelennek minősített. A miniszter átalakított több, tárcája kötelékében működő intézményt is, leváltva azok vezetését.

Donald Tusk kormányfő április 10-én megerősítette: az EP-választások után átalakítja december 13-án beiktatott kormányát. 

A négytagú lengyel kormánykoalíció tömörülései külön-külön indulnak az EP-választáson.

Uniós védelmi biztost akarnak

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter, a szintén kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke szerdán újságíróknak bejelentette: pártja Krzysztof Hetman fejlesztési és technológiai minisztert állítja az egyik EP-képviselőjelöltjének.

Azt is közölte: támogatja, hogy az új Európai Bizottságban hozzák létre az uniós védelmi biztos posztját. Kérdésre válaszolva, hogy támogatná-e a jelenlegi külügyminiszter, Radoslaw Sikorski (KO) jelölését erre a posztra, a PSL elnöke kijelentette: „Sikorski miniszter úr minden kritériumot teljesít”.

Egy másik kormánykoalíciós tömörülés, a Lengyelország 2050 nevében Szymon Holownia pártelnök, az alsóház (szejm) elnöke szerdán közölte: a pártja által jelölt miniszterek közül egy sem indul az EP-választásokon.

A kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal frakciója szombati nagygyűlésén ismerteti jelöltjeit.

Az ellenzék jelöltjeire is fény derül

A fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) szombaton tartja az EP-választásokra felkészülő kongresszusát Varsóban. Bejelentések szerint nem hozzák nyilvánosságra ott jelöltjeik nevét. A párt jelöltlistáiról szólva Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerdán elmondta: két-három napon belül készülnek el. Kizárta, hogy ő is indulna a választáson.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke szerdán bejelentette: a párt jelöltjei között lesz Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes. Hozzátette: a két politikus helyzetét tisztázni kell a korábbi legfelsőbb bírósági döntések fényében.

A PiS elnöke ezzel arra utalt, hogy a szejm elnöke decemberben egy bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta a korábban már államfői kegyelemben részesített Kamiskit és Wasikot lengyel alsóházi képviselői mandátumuktól, a legfelsőbb bíróság illetékes kamarája viszont érvénytelenítette a házelnöki döntést.

Lengyelországban is június 9-én tartják meg az EP-választásokat. Az országnak a következő választási ciklusban 53 mandátum jut az EP-ben. Az országos választási bizottság (PKW) összesen 35 induló tömörülést jegyzett be.

Rovatok