Index Vakbarát Hírportál

Elnyelte a szaharai por Athént

2024. április 24., szerda 08:46

Jelentős mennyiségű szaharai por lepte el kedden Athént és más görög városokat. A hatóságok figyelmeztetése szerint a por koncentrációja csökkentheti a látási viszonyokat, és a finom részecskék növekvő szintje pedig egészségügyi kockázatot jelenthet.

Napok óta tartó erős déli szelek után narancssárga színű köd lepett el több régiót Görögországban, korlátozva a látási viszonyokat. Kostas Lagouvardos, az athéni obszervatórium időjárás-kutatási igazgatója szerint ez az egyik legjelentősebb ilyen történés a Szaharából származó por- és homokkoncentráció miatt 2018 óta, amikor a felhők Kréta szigetét borították be – írja a The Guardian.

Görögországot már március végén és április elején is sújtották szaharai porfelhők, amelyek Svájc és Dél-Franciaország egyes részeit is elérték.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a por koncentrációja korlátozhatja a napfényt és a látási viszonyokat, miközben növeli a finom szennyező részecskék koncentrációját, ami kockázatot jelent az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára.

A Szahara évente 60-200 millió tonna ásványi port bocsát ki. Míg a legnagyobb részecskék gyorsan visszaérnek a földre, a legkisebbek több ezer kilométert is képesek utazni, és akár egész Európát beteríthetik.

A görög meteorológiai szolgálat szerint az égbolt szerdán kezd kitisztulni.

Rovatok