Index Vakbarát Hírportál

Rossz hírt kaptak a holland transzneműek

2024. április 24., szerda 12:58

A holland parlamenti képviselők többsége nem támogatja az ügyvivő kormánykabinet azon javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy a transzneműek könnyebben megváltoztathassák bejegyzett nemüket az országos nyilvántartásban.

A holland parlamenti többség ellenzi, hogy a transzneműek egyszerűbben változtathassák meg a bejegyzett nemüket – írja az MTI.

A jelenleg hatályos törvény értelmében a transzneműeknek szakértővel kell nyilatkozatot készíttetniük, ha meg szeretnék változtatni nemüket a nyilvántartásban és hivatalos okmányaikban. Sander Dekker korábbi jogvédelemért felelős holland miniszter 2022-ben benyújtott törvényjavaslata ezt a követelményt kívánta volna eltörölni.

A Pieter Omtzigt vezette Új Szociális Szerződés (NSC) pártja és a Református Politikai Párt (SGP) által jegyzett indítvány felszólította a kabinetet, hogy egy hónapon belül vonja vissza a transzneműekről szóló törvény javasolt enyhítéseit, és ezt a képviselőház kedden csekély többséggel, 73 igen szavazattal, 70 nem ellenében meg is szavazta.

Az indítvány egyik kezdeményezője, Nicolien van Vroonhoven, az NSC parlamenti képviselője az AD-ban interjút adott, amelyben gyakran transzfóbnak minősített nyelvezetet használt.

Egyáltalán nem vagyunk a nemváltoztatás ellen, de azt sem szabad engedni, hogy az túl könnyű legyen

– mondta. Hozzátette, hogy szerinte a nők biztonságát valós kockázatok fenyegetik. Példának hozta fel, hogy Angliában férfi nemi szervvel rendelkező transznemű nők kerültek női börtönökbe. „Nem akarhatjuk, hogy ilyen esetek megtörténjenek” – tette hozzá.

A 66-os Demokraták (D66) képviselője, Wieke Paulusma szerint az, hogy ezt a kérdést egy leegyszerűsített indítvánnyal kezelik, gondatlan és nemkívánatos, továbbá „semmiképpen sem a jó kormányzás jele”.

Franc Weerwind ügyvivő jogvédelmi miniszter, D66-os politikus is felszólalt az indítvány ellen, mivel szerinte ez nem a megfelelő módja egy összetett kérdés kezelésének. Az ügyvivő kabinet még mindig dönthet úgy, hogy megpróbálja előmozdítani az intézkedést, ami újabb szavazásra bocsátaná a törvényjavaslatot.

Rovatok