Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentették az ENSZ-főbiztost a gázai kórházaknál talált tömegsírok

2024. április 24., szerda 11:31

Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a palesztin lakosságú Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban.

A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).

Volker Türkkel közös sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője elmondta: 283 holttestet találtak a Nasszer, 30-at pedig az es-Sifá kórháznál, hozzátéve, hogy több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.

Elmondta, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Palesztin források szerint a holttestekre a lerombolt épület törmelékei alatt találtak rá. A halottak között nők és idősek is vannak.

Az izraeli hadsereg megalapozatlannak nevezte a gázai hatóságok állítását, és tagadta, hogy katonáinak köze lett volna a kivégzésekhez, aláhúzva, hogy csupán holttesteket exhumáltak a terroristák által októberben elhurcolt túszok utáni kutatásban.

Az IDF közleményben hozzátette, hogy az exhumálást „körültekintően és az elhunytak méltóságát tiszteletben tartva” végezték el, kizárólag ott, ahol hírszerzési források a túszok tartózkodási helyét vélték. Sajtótájékoztatója további részében Türk felszólalt az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen is, amelyek, mint mondta, zömében nőket és gyerekeket öltek meg.

Megismételte továbbá figyelmeztetését, amely szerint az övezet déli részén lévő Rafah elleni teljes körű művelet további súlyos atrocitásokhoz vezetne. Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, ám a harcok kezdete óta az itt lévők száma – a menekültekkel együtt – meghaladta az 1,5 milliót.

Ugyancsak kedden a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van.

Rovatok