Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Pokoli helyzet lesz Ukrajnában az elkövetkező hónapokban

2024. április 24., szerda 18:58

Több mint egymillió ember fog harcolni hamarosan egyszerre az orosz–ukrán fronton, ezért mindkét oldalon hatalmas veszteségek várhatók a biztonságpolitikai szakértő szerint.

„Bődületesen nagy összeg, de a fronton ez gyorsan el fog fogyni” – így értékelte Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában a hírt, miszerint az Egyesült Államok 61 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának a háború folytatásához. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok számára rossz hír, hogy az amerikai képviselőház végül hosszas huzavona után megszavazta a 22 ezer milliárd forintnyi segélyt az ukránoknak, mert emiatt sok tízezer katonájuk fog meghalni és megsebesülni, de szerinte ez a támogatás sem elegendő ahhoz, hogy Ukrajna ellentámadást tudjon indítani.

Erre szerinte még úgy sincsen reális esélye az ukránoknak, hogy az Egyesült Államok mellett –Magyarország és Szlovákia kivételével – szinte az összes európai NATO-tagállam is nyújt valamilyen pénzügyi vagy hadianyag-támogatást a megtámadott országnak az idei évben.

Tarjányi Péter úgy látja, az elkövetkező hónapokban még nagyobb intenzitású összecsapásokra lehet számítani, és „pokoli helyzet” fog kialakulni Ukrajnában, mert több mint egymillió ember fog egyszerre harcolni az orosz–ukrán fronton. A biztonságpolitikai szakértő továbbra sem bocsátkozott jóslásokba, hogy végül melyik fél fog győzedelmeskedni, de azt leszögezte, hogy mindkét oldalon hatalmas veszteségek várhatók, rengeteg katona fog meghalni és megsebesülni, valamint jelentős számú harci eszköz fog megsemmisülni az újabb harcokban. 

Állandó szakértőnk értékelte a Közel-Keleten zajló eseményeket is. Mint fogalmazott, a lehetséges forgatókönyvek közül a lehető „legjobb” valósult meg azzal, hogy bár Izrael válaszolt az iráni dróntámadásra, de a válaszcsapás mértéke nem volt aránytalanul nagyobb, mint amit az arab ország okozott. 

Tarjányi szerint az Irán és Izrael között zajló konfliktus ezzel nem ér véget, de abban reménykedik, hogy a „történet itt megáll”. Szerinte Irán sem érdekelt abban, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet, annál pedig minden jobb, mint hogy a két ország a teljes haderejét bevetve nyílt háborút folytasson egymással. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Tarjányi Péter 2024. február 19-én. Fotó:  Németh Kata / Index)

Rovatok