Index Vakbarát Hírportál

Hét tinédzsert tartóztattak le a sydney-i püspök megkéselése után

2024. április 25., csütörtök 07:15

Az ausztrál terrorelhárító csoport szerdán letartóztatott hét tinédzsert, akik kapcsolatban állnak azzal a fiatallal, akit egy sydney-i püspök elleni, vallási indíttatású terrortámadással vádolnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, április 15-én este késelés történt Sydney egyik templomában az élő adásban is közvetített prédikáció közben. A támadásról közzétettek egy videót is, amelyen az látható, ahogy a támadó odalép a püspökhöz, és fegyverével többször lesújt rá. Ausztrália szerint terrorcselekmény volt a templomban elkövetett támadás.

A rendőrség közölte, hogy több mint 400 rendőrből és biztonsági emberből álló csapat vett részt abban az akcióban, ahol letartóztatták a 16 éves elkövető hét társát – írja az AsiaOne.

Azért vették őrizetbe a tizenéveseket, mert „elfogadhatatlan kockázatot” jelentettek a társadalomra nézve. A rendőrség közlése szerint a tizenévesek vallási indíttatású, erőszakos szélsőséges ideológiában hittek.

Biztosíthatom a közösséget, hogy nincs folyamatos fenyegetés a közösségre nézve

– mondta David Hudson, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnök-helyettese a letartóztatásokat követő sajtótájékoztatón.

A püspök elleni támadás előtt pár nappal késeléses támadás történt Ausztrália legnépesebb városában, hat ember meghalt és 12 megsebesült a helyi idő szerint 16 óra körül végrehajtott mészárlásban, melyet Sydney egyik bevásárlóközpontjában követtek el.

Anthony Albanese miniszterelnök szerint Ausztráliában nincs helye az erőszakos szélsőségeknek.

Mi egy békeszerető nemzet vagyunk. Itt az ideje, hogy közösségként és országként egyesüljünk, ne pedig széthúzzunk

– mondta egy sajtótájékoztatón.

Rovatok