Index Vakbarát Hírportál

Elfogadtak egy új törvényt: kártérítést kaphat, akinek emiatt károsodik az egészsége

2024. április 25., csütörtök 07:30

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadott egy törvényt, amely a légszennyezettség visszaszorítását szolgálja. A szabályozás értelmében akár kártérítést is kaphatnak azok, akiknek emiatt károsodik az egészsége – bár csak 2030 után, ugyanis a javaslat akkor lép érvénybe.

A légszennyezés számos nagyvárosban, így Budapesten is komoly problémát jelent. Egy becslés alapján Európában évente 300 ezer ember idő előtti halálát okozza.

A Reuters szerint ezen hivatott javítani az új törvény, amelyet azt követően fogadtak el, hogy tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is szigorította az előírásait a halálesetek megelőzésének érdekében. Virginijus Sinkevicius, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa a törvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy

a következő tíz évben 70 százalékkal csökkenhet az említett 300 ezres szám a szigorúbb uniós szabályoknak köszönhetően.

A törvény értelmében 2030-tól kezdve több, az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető, szennyező anyagra szigorúbb határértékeket és célértékeket határoznak meg. Az új szabályok emellett összehasonlíthatóvá, egyértelművé és nyilvánosan hozzáférhetővé teszik a jelenleg széttagolt levegőminőségi mutatókat az EU-ban.

Továbbá azt is előírták, hogy nemzeti szinten, az új szabályok megsértése esetén 

jogi lépéseket tehetnek, és kártérítést kaphatnak az uniós állampolgárok, ha bebizonyosodik, hogy az egészségük a légszennyezés miatt károsodott.

Az Európai Parlamentben 381 igen szavazattal, 225 nem ellenében és 17 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt. A hatálybaléptetéshez még az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jóváhagyására is szükség lesz (ugyanakkor a tanács és a parlament képviselői már februárban kötöttek egy feltételes politikai megállapodást ezzel a törvénnyel kapcsolatban – vagyis nem valószínű, hogy ne menne át a javaslat).

Rovatok