Index Vakbarát Hírportál

Magyarul szólalt fel Ferenc pápa

2024. április 25., csütörtök 10:16

A vatikáni audienciateremben csütörtökön Ferenc pápa magyarul köszöntötte az ezerötszáz fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait.

„Isten hozott” – köszöntötte Ferenc pápa magyarul a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait csütörtökön – írja az MTI.

Ferenc pápa kijelentette, tavaly áprilisban „zarándokként, testvérként, barátként” látogatott Magyarországra, és apostoli útját „szívében hordozza hálával”. 

Budapesten, a hidak és szentek városában, Európáért imádkoztunk a békéért, nem a háborúért, a reményteljes jövőért, amely bölcsőkkel és nem sírokkal, testvériséggel és nem falakkal van tele

– hangoztatta az egyházfő. Azt is kérte, a magyarok az imádságban találják meg az erőt, elszántságot, hogy még a jelenlegi történelmi körülmények között is követhessék a szentek és a boldogok példáját.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarok nyitott szívvel fogadják be a háború elől menekülő ukrajnai menekülteket, valamint erőfeszítéseket tesznek a táradalom peremén élők integrálására.

Úgy vélte, hogy a „Jobb adni, mint kapni” magyar közmondás, melyet magyarul mondott, jól összefoglalja az evangéliumi tanítást.

Isten, áldd meg a magyart!

– zárta beszédét magyarul a pápa, és a Szűzanya oltalmát kérte a magyarságra.

Ezután kerekesszékkel körbejárta az audienciatermet majdnem egyenként köszöntve a résztvevőket. A több ezer fős audienciaterem közel felét töltötték meg a magyar zarándokok. 

Sulyok Tamással találkozik Ferenc pápa

Sulyok Tamás köztársasági elnök közösségi oldalán osztotta meg, hogy április 25-én – szinte napra pontosan két hónappal a megválasztása után – látogatást tesz Ferenc pápánál.

Sulyok látogatása a szentatyánál egészen gyorsnak tűnhet – mint ahogy megválasztása és beiktatása is csupán néhány napot vett igénybe –, hiszen Novák Katalinnak majdnem négy hónapot kellett várnia köztársasági elnökként, hogy találkozhasson Ferenc pápával, miközben miniszterként már előtte is találkozott az egyházi vezetővel. Akkor invitálta meg a pápát Magyarországra, amely látogatásra 2023 tavaszán kerítettek sort, majd még az év augusztusában ismét a Vatikánba utazott Novák, hogy a háborúról, a gyermekek és a családok védelméről beszéljenek.

Így tehát két éve megfigyelhető egy rendszer a magyar államfő és a katolikus egyház vezetőjének találkozásaiban: minden év áprilisában és augusztusában ülnek össze, hogy megvitassák az aktualitásokat.

Rovatok