Index Vakbarát Hírportál

A megállapodás ellenére felfordítják a francia légi közlekedést a légiirányítók

2024. április 25., csütörtök 07:26

A légiirányítók előzetes sztrájkfelhívása miatt számos légijáratot töröltek csütörtökön Franciaországban. Bár az utolsó pillanatban feloldották a sztrájkfelhívást, kevés idő állt rendelkezésre az előzetesen törölt járatok újraprogramozására és a menetrend helyreállítására.

A Párizs-Orly repülőtérről, Franciaország második legnagyobb repülőteréről induló vagy oda érkező járatok háromnegyedét törölték előzetesen a légitársaságok, a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren, Franciaország legnagyobb repülőterén a repülőgépek 55 százaléka nem száll fel, a déli Marseille-Provence repülőtéren 65, míg a többi nagy francia repülőtéren a járatok 45 százalékát törölték.

A francia légiforgalmi irányítók fő szakszervezetének, az SNCTA-nak a korábbi sztrájkfelhívása miatt Európában több mint kétezer járatot töröltek csütörtökön, és ezernek az útvonalát feltételezhetően megváltoztatták azért, hogy elkerüljék a francia légteret, az európai légitársaságok fő szövetsége szerint.

A Ryanair légitársaság, amelynek vezetősége rendszeresen elítéli a francia sztrájkokat, több mint háromszáz járatát törölte csütörtökön, míg az Air France–KLM-csoporthoz tartozó Transavia fapados légitársaság 198 járatát nem indítja el.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), amely több mint háromszáz légitársaságot tömörít, zsarolással vádolta meg a francia légiirányítókat, akiknek a szervezet szerint „túlzók a követeléseik”.

A légiforgalmi irányítás átalakításáról szóló tárgyalásokon a szakma fő szakszervezete, az SNCTA és a francia polgári légi közlekedési hatóság (DGAC) csak szerdán, az utolsó pillanatban jutott megállapodásra, túl későn a légitársaságok számára, amelyek már megkezdték járataik egy részének törlését a sztrájkfelhívás miatt – írja az MTI.

A munkabeszüntetési felhívás feloldása ellenére az SNCTA-val folytatott tárgyalások késői lezárása és a többi szakszervezettel folytatott tárgyalások befejezésének szükségessége nem teszi lehetővé, hogy elkerüljük a fennakadásokat csütörtökön

– közölte a a francia polgári légi közlekedési hatóság, és arra kérte az utasokat, hogy akiknek módjukban áll, halasszák el az utazásukat, és vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal.

Megállapodás született

„Megállapodás született, és az SNCTA feloldja a felhívást” – jelentette be korábban a szakszervezet a honlapján közzétett rövid üzenetben.

Az SNCTA a francia légi forgalmi irányítási rendszer átalakítását kísérő, különösen a fizetést érintő intézkedések ellen tiltakozott, és csütörtökre „rekordméretű mozgósítást” ígért.

Mindezt annak ellenére, hogy kötelezettséget vállalt arra tavaly szeptemberben, hogy béremelési okokból nem lesz sztrájk a három hónap múlva kezdődő párizsi olimpia előtt.

Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter szerint „mindenki számára előnyös” megállapodás született. „A reformnak köszönhetően az utasok nagyobb biztonságot és kevesebb késedelmet tapasztalnak majd” – mondta a tárcavezető az AFP francia hírügynökségnek, de a megállapodás részleteit nem közölte. Az SNCTA 25 százalékos béremelést követelt a következő öt év alatt. A légiirányítók két másik reprezentatív szakszervezete, az Unsa Icna és az Usac-CGT nem adott ki közleményt a tárgyalásokról. „Nagyon optimisták vagyunk abban, hogy velük is meg tudjuk kötni a megállapodást” – mondta a miniszter.

Rovatok