Index Vakbarát Hírportál

Többeket őrizetbe vettek egy Izrael-ellenes tüntetésen az Egyesült Államokban

2024. április 25., csütörtök 07:22

Hiába nem volt semmilyen hatósági engedély, mégis tüntetés szerveződött a Texasi Egyetemen. Az erős antiszemita jelleget mutató palesztinbarát demonstrációt a hatóságok felszámolták, de a résztvevők ellenállása miatt többeket őrizetbe vettek. Az elmúlt hetekben megnövekedett a hasonló tüntetések száma az Egyesült Államok felsőfokú intézményeiben. Az ország vezetése és a hatóságok hiába próbálják lecsillapítani az Izrael-ellenes aktivistákat, egyelőre nem járnak sikerrel.

Lovas rendőrök segítségével próbálta meg feloszlatni a rendőrség azt a nem engedélyezett Izrael-ellenes tüntetést, amelyet szerdán szerveztek palesztinbarát aktivisták a Texasi Egyetemen – írja az MTI.

Az Izrael ellen tüntető csoport élőláncot formálva próbálta megakadályozni a hatóságot az egyetem területén a gyülekezés feloszlatásában. Az intézkedés során több demonstrálót is őrizetbe vettek.

Greg Abbott, Texas kormányzója figyelmeztetett, hogy a hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik nem távoznak az egyetemi területről. A republikánus politikus úgy fogalmazott, hogy Texas nem fogja tolerálni az antiszemitizmust, és közölte, hogy az ilyen tevékenységben részt vett diákokat kizárják az állam közfinanszírozott felsőoktatási intézményeiből, az érintetteknek pedig börtönben a helyük.

A tüntetők azt követelték, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel, amely szerintük népirtást követ el.

Szerdán a Dél-Kaliforniai Egyetemen erőszakos jelenetek is lejátszódtak, amikor az intézmény hatósági szerepkörben intézkedő biztonsági szolgálata próbálta felszámolni a tüntetést, és őrizetbe venni a hangadókat. A demonstrációban több százan vettek részt.

Szerdai összesítések szerint az eltelt egy hétben az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteméből több mint 25 intézményben szerveztek palesztinpárti diákcsoportok tüntetéseket, a legtöbbet az ország északkeleti partvidékének egyetemein, valamint Kaliforniában.

Szerdán New Yorkba, a Columbia Egyetemre látogatott Mike Johnson, a képviselőház elnöke a zsidó diákok melletti támogatás jeleként, és az intézmény rektorának lemondását sürgette. Egyben amiatt bírálta az egyetemi vezetőket, hogy engedték odáig fajulni a helyzetet, amelyben „a félelem és megfélemlítés átveszi az uralmat a szólásszabadság, valamint a vélemények szabad cseréje és a vallás szabad gyakorlása felett”. A republikánus politikus szorgalmazta, hogy a tüntetés felszámolására akár a Nemzeti Gárdát is bevessék, amennyiben az nem szűnik meg. Mike Johnson beszédét a palesztinpárti tüntető fiatalok többször félbeszakították.

A Fehér Ház szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a Columbia Egyetemen történteket gonosznak nevezte, és hangsúlyozta, hogy „amikor fizikai megfélemlítés történik, és groteszk, antiszemita megjegyzések hangzanak el, azt el kell ítélni”. Hozzátette, hogy Joe Biden elnök fontosnak tartja a szólásszabadságon alapuló vitát, valamint a diszkriminációtól mentes egyetemi közeget, de a tüntetéseknek békésnek kell maradniuk, és a diákok biztonságát nem fenyegetheti veszély.

Az Egyesült Államokban folytatódó Izrael-ellenes tüntetéseket Benjamin Netanjanu izraeli miniszterelnök közleményben ítélte el szerdán. Netanjahu a történteket ahhoz hasonlította, ami a németországi egyetemeken volt az 1930-as években. Sürgette a folyamat megállítását, valamint a zsidóellenesség egyértelmű elítélését, ami véleménye szerint jelen esetben nem történt meg.

(Borítókép: A Texasi Egyetem rendőrsége őrizetbe vesz egy férfit egy palesztinbarát tüntetésen Austinban, Texas államban 2024. április 24-én. Fotó: Jay Janner / Austin Statesman / USA Today Network / Reuters)

Rovatok