Index Vakbarát Hírportál

A Hamász közölte: letennék a fegyvert, ha megvalósul a kétállami megoldás

2024. április 25., csütörtök 09:19

A palesztin terrorszervezet egyik politikai tisztségviselője bejelentette, hogy a Hamász hajlandó letenni a fegyvert, amennyiben megvalósul a kétállami megállapodás, és az 1967 előtti határok között létrejön a független palesztin állam. Kijelentette, hogy amennyiben Izrael teljesen kivonja erőit a palesztin területekről, akkor hajlandók kiadni az izraeli túszokat is.

Halil al-Hajja, a Hamász magas rangú politikai tisztségviselője szerint a szervezet hajlandó letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha megvalósul a kétállami megoldás – írja az MTI.

A terrorista szervezet tagja az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában jelentette be, hogy az iszlamista fegyveres csoport hajlandó beleegyezni ötéves vagy annál is hosszabb tűzszünetbe Izraellel,

letenné a fegyvert és politikai párttá alakulna át, amennyiben az 1967 előtti határok között független palesztin állam jöhetne létre.

A Hamász megalakulása óta mind ez idáig elutasította Izrael Állam elismerését. A tűzszüneti és a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon a Hamászt képviselő Hajja arról is beszélt, hogy a szervezet szeretne csatlakozni a rivális Fatah vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, aminek révén egységes kormányzatot szeretne Gázában és Ciszjordániában.

A palesztin vezető kitért arra is, hogy a Hamász elfogadja „egy teljesen szuverén palesztin állam megteremtését Ciszjordániában és a Gázai övezetben, továbbá a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban”, Izrael 1967 előtti határai mentén. Kijelentette, hogy amennyiben ez megtörténik, a csoport katonai szárnya feloszlik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat és függetlenek lettek, mit tettek? Politikai párttá váltak, fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé alakultak át

– fogalmazott Hajja.

Mindezek ellenére a Hamász hivatalos politikai programja továbbra is azt tartalmazza, hogy a szervezet „elutasít minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a folyótól a tengerig”, ami a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes területet jelenti.

Izrael és a Rámalláhban, a Fatah irányításával működő Palesztin Nemzeti Hatóság egyelőre nem reagált Hajja szavaira. Az izraeli vezetés a 2023. október 7-i terrortámadást követően megfogadta, hogy végérvényesen leszámol a Hamásszal.

Hajja a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy Izrael a „emberéletben és harcászatilag” a Hamász képességeinek nem több mint 20 százalékát pusztította el. „Ha nem tudnak végezni velünk, akkor mi a megoldás? Meg kell állapodnunk” – hangoztatta.

A Hamász-vezető szerint a szervezet nem tudja pontosan, hogy még hány izraeli túsz van életben a Gázai övezetben, de nem enged abból, hogy az izraeli erők teljes kivonását és tartós tűzszünetet követel az elengedésükért cserébe.

„Ha semmi nem garantálja, hogy véget ér a háború, miért adnánk át a foglyokat?” – tette fel a kérdést Hajja, majd arra is kitért, hogy a Hamász a palesztinokon kívül semmilyen más fegyveres jelenlétet nem hajlandó megtűrni az övezetben, sem szárazföldön, sem a tengeren, és minden ilyen haderőt megszállónak tekint.

(Borítókép: Palesztin harcosok a Gázai övezet középső részén lévő határ közelében 2023. július 19-én. Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok