Index Vakbarát Hírportál

Gyásznapot hirdetett a közmédia Szlovákiában, mert átalakítják a működésüket

2024. április 25., csütörtök 09:05

A szlovák közmédia, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint egy névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán – számolt be az MTI. A közmédia közösségi oldalai, valamint dolgozói gyásznapot hirdettek erre reagálva.

Az RTVS jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát. A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

A közmédia gyásznapot hirdetett

A Napunk című szlovákiai portál beszámolója szerint a kormány döntésére reagálva az RTVS közösségi oldalain gyásznapot hirdettek, és a közmédia dolgozói, valamint az egyszerű Facebook-felhasználók közül is sokan fekete keretes vagy hátteres fotókat, grafikákat osztottak meg, gyakran a feketenapRTVS hashtaggel együtt.

A Paraméter.sk szerint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke, Branislav Gröhling azt is közölte: nem zárják ki, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a törvénytervezet miatt.

A tervezetből kihúztak néhány vitatott részt, a programtanács helyére az etikai bizottság került, ami olyan, mintha egy totalitárius rendszerből vágták volna ki. Ez a törvény a kemény totalitarizmus időszakába való, nem pedig egy demokratikus államba

– mondta Gröhling, hozzátéve: több intézménynek és a közvéleménynek is fenntartásai vannak a törvény módosítására irányuló korábbi törekvésekkel szemben. „A módosítások ellenére a tervezet még mindig ellentétes az uniós jogszabályokkal, és a sajtószabadságról szóló egyezménnyel is” – mondta.

A közmédia átalakítása a közelmúltban egy másik régiós országban, Lengyelországban is nagy port kavart.

Rovatok