Index Vakbarát Hírportál

Szórakozóhely előtt lövöldözött, őrizetbe vették a finn parlamenti képviselőt

2024. április 28., vasárnap 06:54

Letartóztatták Timo Vornanent, a Finnek Pártja parlamenti képviselőjét egy szórakozóhely előtt történt lövöldözés miatt. A képviselő egy vita után fegyvert szegezett a jelenlévőkre, majd lövést adott le a földre. A lövöldözés Helsinki Ihku nevű éjszakai klubja előtt történt.

Timo Vornanen a szélsőjobboldali koalíciós párt, a Finnek Pártja (PS) parlamenti képviselője, a kelet-finnországi Joensuuban választották meg. Első ciklusát tölti, előtte több mint 20 éven keresztül rendőr volt. Azt, hogy amikor politikussá avanzsált, leadta-e a szolgálati fegyverét, Samppa Holopainen nem tudta megmondani.

Bár a rendőrség nem nevezte meg Vornanent a nyilatkozatában, az általuk közölt részletek összhangban vannak az ügy korábban ismert részleteivel. A rendőrség szerint a feltételezett lövöldözés pénteken hajnali 4 óra körül kezdődött a Helsinki belvárosában található Ihku karaoke- és éjszakai bárban. A Yle , Finnország közszolgálati médiuma nem tudta elérni Vornanent, hogy kommentálja a hírt.

A politikus és társai AZ ÉJSZAKI BÁRBAN összevesztek egy másik társasággal, összetűzésük abban csúcsosodott ki, hogy Vornanen a szórakozóhely előtt elővett egy kis kaliberű lőfegyvert, és a földbe lőtt. Mielőtt elsütötte volna a fegyvert, aNNAK csövét a jelenlévőkre irányította.

A rendőrség állítása szerint térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják az incidenst. A kelet-finnországi regionális rendőrkapitány, Samppa Holopainen azt mondta az Ylének, nem tudja megerősíteni, hogy Vornanen visszaadta-e szolgálati fegyverét. A vezető nyomozó, Jukka Larkio elmondta, hogy mivel senki sem sérült meg a lövöldözésben, az esetet most minősített testi sértés és lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény kísérleteként vizsgálják. A rendőrség őrizetbe vette a politikust, az előzetes nyomozás szombaton fejeződhet be, ezt követően Vornanent szabadon engedik.

A Finnek Pártja szombaton az X közösségi oldalon bejelentette, hogy a párt elnöke, Riikka Purra lemondja aznapra tervezett megjelenését. A döntést nem indokolták. A pártelnök szombaton a közösségi oldalon azt írta, hogy a rendőrség által eddig nyilvánosságra hozott részletek „rendkívül súlyosak”, a párt és parlamenti csoport „megfelelő lépéseket” tesz. Vornanen tettei még súlyosabbak rendészeti hátterének fényében – tette hozzá. Alexander Stubb, Finnország elnöke a veteránnapi ünnepségeken Vaasában elmondta, hogy reméli, „a finn jogállamiság és igazságszolgáltatási rendszer működésbe lép”.

Rovatok