Index Vakbarát Hírportál

A saját otthona előtt lőttek agyon egy tiktokos influenszert Bagdadban

2024. április 28., vasárnap 16:44

Bagdadi otthona előtt lőtték le az iraki TikTok-sztárt, Om Fahadot pénteken. A nőt korábban börtönbe is zárták a táncos videói miatt. Az országban már létrehoztak egy belügyminisztériumi bizottságot is, amelynek feladata a TikTok, a YouTube és más platformok átvizsgálása a „sértő tartalmak” után.

Egy ismeretlen, motoros férfi pénteken lőtte agyon az Om Fahad néven ismert közösségi média influenszert bagdadi otthona előtt – közölte egy iraki biztonsági tisztviselő, aki névtelenséget kért, mert nem kapott engedélyt arra, hogy a médiának nyilatkozzon. The Guardian beszámolója szerint a támadó a bűncselekmény elkövetése előtt úgy tett, mintha ételt szállítana. 

Om Fahad azon TikTok-videóiról vált ismertté, amelyekben szűk ruhában táncol iraki zenére. Tavaly februárban egy bíróság

hat hónap börtönbüntetésre ítélte a nőt, mert „szemérmetlen beszédet tartalmazó, és közerkölcsöt sértő videókat” osztott meg.

A kormány 2023-ban kampányt indított a közösségi médiában megjelenő, iraki „erkölcsöket és hagyományokat” sértő online tartalmak ellen. Létrehoztak egy belügyminisztériumi bizottságot is, amelynek feladata a TikTok, a YouTube és más platformok átvizsgálása a „sértő tartalmak” után. A hatóságok állítása szerint azóta több influenszert letartóztattak.

A Szaddám Huszein korábbi elnök megdöntésére irányuló 2003-as amerikai invázió óta Irakban látszólag normális az élet, ám a polgári szabadságjogok – a nők, a szexuális kisebbségek és más csoportok számára – továbbra is korlátozottak az országban. 2018-ban Tara Fares modell-influenszert is agyonlőtték Bagdadban.

Rovatok