Index Vakbarát Hírportál

Írország bemondta: visszaküldik a menekülteket az Egyesült Királyságba

2024. április 28., vasárnap 19:58

Írország azt tervezi, hogy egy új vészhelyzeti törvény által visszaküldi a menedékkérőket az Egyesült Királyságba. Mint azt korábban írtuk, hónapokig tartó vita után elfogadta kedden a brit parlament a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők ruandai áttelepítéséről szóló terv végrehajtásához szükséges törvénytervezetet, ez pedig mindent megváltoztatott az ír belpolitikában.

Simon Harris ír kormányfő azt kérte, az új vészhelyzeti törvény javaslatát a jövő héten terjesszék a kabinet elé, miután aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság Ruanda-terve miatt máris beáramlott rengeteg menedékkérő az országba – írja a The Telegraph.

A kormányfő arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek lehetővé tennék az EU-tagállamokban nemzetközi védelemért folyamodóként azonosított, de hivatalosan nem befogadható menedékkérők visszatérését az Egyesült Királyságba.

A lépés célja az ír legfelsőbb bíróság múlt havi ítéletének hatályon kívül helyezése, amely kimondta: az ír kormány jogellenesen minősítette az Egyesült Királyságot olyan, biztonságos harmadik országnak, ahová a menedékkérőket vissza lehet küldeni. A legfelsőbb bíró két menedékkérő javára döntött, akik azzal érveltek, hogy a kijelölés jogellenes volt,

mivel az Egyesült Királyságba való visszaküldésük esetén fennállt volna a Ruandába való továbbutasítás veszélye. 

Ez néhány nappal az után történt, hogy Micheal Martin miniszterelnök-helyettes azt mondta: a ruandai politika „hatással van Írországra”, mivel az emberek „félnek” az Egyesült Királyságban maradni.

A Sky News szintén megosztott egy videót arról, hogy milyen helyzet alakult ki Írországban a Ruanda-törvény miatt, megszólaltatva egy helyi lakost is. 

Erről döntött a brit parlament

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket

a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Johnson annak idején azzal érvelt, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország, és a terv – visszatartó hatása révén – alkalmas az embercsempészek üzleti modelljének ellehetetlenítésére is. A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet.

A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint ugyanis a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket. A jelenlegi brit miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett olyan tervezetet dolgozott ki, amely

JOGSZABÁLYBAN RÖGZÍTI, HOGY RUANDA BIZTONSÁGOS ÁTTELEPÍTÉSI CÉLORSZÁG.

A most elfogadott törvény így gyakorlatilag kiveszi a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára. A tervezetet az alsóház már januárban elfogadta. A vita azóta is folyt a londoni parlamentben, miután a Lordok Háza – ahol a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs többsége – folyamatosan olyan módosításokkal egészítette ki az indítványt, amelyeket a kormány nem támogatott.

Rovatok