Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris fegyverek bevetéséről beszélt a francia elnök

2024. április 29., hétfő 08:42

Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap megjelent interjúban azt mondta, Franciaország készen áll rá, hogy „nagyobb mértékben hozzájáruljon Európa védelméhez”. Kijelentette továbbá, hogy Franciaország nukleáris fegyverei egy közös európai védelmi stratégia részét képezhetik.

Franciaország eddigi álláspontja az volt, hogy csak akkor vet be atomfegyvert, ha az ország létfontosságú érdekeit veszély fenyegeti. Emmanuel Macron mostani kijelentésével arra utalt, hogy ezek az érdekek „európai dimenzióba” kerülhetnek – vagyis a nukleáris fegyverek bevetése immár nem függ kizárólagosan Franciaország közvetlen fenyegetettségétől.

„Kész vagyok megnyitni a vitát a rakétavédelem, a nagy hatótávolságú és a nukleáris fegyverek használatát azokkal, akik rendelkeznek velük, vagy akik amerikai nukleáris fegyvereket szállásolnak ek” – idézi az EBRA francia regionális sajtócsoportnak nyilatkozó Macront a Deutsche Welle.

Párizs „készen áll arra, hogy nagyobb mértékben járuljon hozzá Európa védelméhez” – tette hozzá a francia elnök.

A jobb- és baloldal is elítélte Macron szavait 

Emmanuel Macron fent idézett megjegyzéseit Francois-Xavier Bellamy jobboldali európai parlamenti képviselő „kivételesen súlyosnak” nevezte a francia szuverenitásra nézve az Europe 1 rádióállomásnak adott interjúban.

Bastien Lachaud baloldali francia politikus szerint Franciaország nukleáris védelmét „nem lehet megosztani” más országokkal. „Az európai föld védelmének álcája alatt Macron Franciaország stratégiai autonómiáját akarja feláldozni” – mondta Lachaud. 

Thierry Mariani EP-képviselő, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) párt tagja pedig azzal vádolta Macront, hogy „veszélyessé vált a nemzet számára”.

A francia elnök már Putyinnak is beszélt a nukleáris fegyverekről

Emmanuel Macron egy párizsi informális csúcstalálkozó után már februárban arról beszélt, hogy a nyugati vezetők megvitatták egy fegyveres támogatás lehetőségét Ukrajna számára, azonban ezt több ország, köztük Magyarország, Csehország és Svédország sem tartja releváns felvetésnek.

Macron később Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetéseire reagálva, amelyek Oroszország nukleáris háborús készültségéről szóltak, kijelentette, hogy Franciaország nem fél.

Mindenekelőtt védve kell éreznünk magunkat, mert atomhatalom vagyunk. Készen állunk, és van egy doktrínánk az atomfegyverek felhasználására vonatkozóan

– mondta Macron egy interjúban, hozzátéve, hogy „nem helyénvaló ilyen fenyegetéseket megfogalmazni egy olyan országgal szemben, amelynek atomfegyverei vannak”.

Hangsúlyozta, hogy amikor nukleáris fegyverekről van szó, szükségtelen a hencegés. „Nagy a felelősségünk ilyen fegyverek birtokában, nem hagyhatjuk, hogy bármilyen fegyveres konfliktus eszkalálódjon” – fűzte hozzá.

Rovatok