Index Vakbarát Hírportál

Belaruszban betiltották a Deutsche Wellét

2024. április 30., kedd 13:38

Ezentúl nemcsak információt tilos megosztani a Deutsche Welle szerkesztőségével, hanem a cikkeinek olvasása és megosztása is büntetést von maga után Belaruszban. Az adó főigazgatója elítélte a döntést, és a hatóságokat a sajtószabadság korlátozásával vádolja.

A belorusz belügyminisztérium szélsőséges szervezetnek minősítette a Deutsche Welle (DW) Belarust, és betiltotta az adó összes tartalmát. A tilalom valamennyi platformra kiterjed, beleértve a DW weboldalát, a YouTube-csatornát, a Telegram-csatornát és az orosz nyelvű szerkesztőség műsorait is – közölte a DW.

A belorusz belügyminisztérium a nemzeti szuverenitás és a közbiztonság veszélyeztetésével, valamint a tisztviselők lejáratásával és sértegetésével vádolja a DW Belarust.

Peter Limbourg, a DW főigazgatója bírálta a belorusz kormány lépését.

Határozottan elítéljük a belügyminisztérium döntését. A vádak alaptalanok, és nem tükrözik belorusz szerkesztőségünk munkájának valóságát

– fogalmazott Limbourg.

A DW vezetője szerint ez a döntés rávilágít arra a kulcsfontosságú tényre, hogy a belorusz rezsim fél a független médiától, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megtagadja a belorusz emberek hozzáférését az ingyenes információkhoz. Úgy látja, rettegnek a független állampolgároktól, akik saját véleményt alkotnak Belarusz, Európa és a világ történéseiről.

„Nem ijedünk meg. Ehelyett ez a tilalom arra ösztönöz bennünket, hogy keményebben dolgozzunk azon, hogy mindenki hozzáférhessen tartalmainkhoz, így ingyenes információkhoz jusson” – tette hozzá.

A belorusz kormány döntése súlyos következményekkel jár a sajtómunkára nézve. A DW-vel való minden együttműködés bűncselekménynek minősülhet, és hosszas börtönbüntetésnek vethetik alá azokat az egyéneket, akik információkat osztanak meg a DW szerkesztőségével. Emellett az is bűncselekményt követ el, aki olvassa vagy megosztja a DW Belarus cikkeit.

Rovatok