Index Vakbarát Hírportál

Német elnök: Ez egy európai örömpillanat volt

2024. április 30., kedd 06:45

Frank-Walter Steinmeier német elnök hétfőn prágai látogatásakor európai örömpillanatként méltatta a 2004-es uniós bővítést, amikor egyszerre tíz ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

Frank-Walter Steinmeier a cseh hivatalai partnere, Petr Pavel oldalán tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2004-ben az Európai Unió 15-ről 25 tagállamra bővült, és ezzel további 75 millió állampolgárral gyarapodott – írja az MTI.

Úgy gondolom, hogy az Európai Unió akkori bővítése lenyűgöző példáját mutatja egy nagy jelentőségű és sikeres átalakulásnak Európában, amivel úrrá tudtak lenni a földrész hidegháború idejéből származó megosztottságán

– hangoztatta a német elnök.

Az Európai Unió eddigi legnagyobb bővítési hullámának keretében 2004. május elsejével csatlakozott Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Málta és Ciprus.

Frank-Walter Steinmeier mindemellett Németország és Csehország bilaterális kapcsolatait méltatta, Petr Pavel pedig stratégiai partnernek nevezte Németországot, hozzátéve, hogy „a kölcsönös összefonódás olyan mértékű, hogy máshogy nem is lehetne”.

A német elnök Csehország uniós csatlakozása 20. évfordulója alkalmából érkezett Prágába.

Biztos vagyok abban, hogy az uniós tagság megváltoztatta Csehországot, de Csehország is megváltoztatta az Európai Uniót

– jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

Rovatok