Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszett Putyinnak a Wikipédia, csináltak helyette egy saját változatot

2024. április 30., kedd 20:15

Oroszország megbízhatatlansággal és részrehajlással vádolta meg a Wikipédiát, majd úgy döntöttek, hogy jobb lesz, ha az orosz felhasználók inkább egy saját, erősen cenzúrázott enciklopédiából tájékozódnak. Az új platform ugyan lemásolta az orosz Wikipédia közel 2 millió cikkét, de azokban összesen több százezer módosítást hajtottak végre. A legnagyobb mértékben az Oroszország ukrajnai invázióját tárgyaló cikk változott, de a többi tekintetében sem sokkal rózsásabb a helyzet.

Oroszország lecserélte a népszerű online enciklopédiát, a Wikipédiát egy államilag szponzorált változatra – számolt be a 404.com.

Az új platform az eredeti orosz Wikipédia klónja, ugyanakkor szerkesztése során odafigyeltek arra, hogy kihagyják azokat a dolgokat, amelyek rossz fényben tüntethetik fel az orosz vezetést. Az új enciklopédia, a Ruviki az URL-ben „ruwiki”-ként szerepel, és szigorú cenzúrát alkalmazva minden orosz nyelvű Wikipédia-cikket lemásolt.

Az új cikkek szerkesztésekor kizárták a „külföldi ügynökök” említését, valamint az orosz kormány megemlítését bármely olyan – külső nemzet által anyagi vagy egyéb módon támogatott – személyt vagy szervezetet illetően , amely véleményt nyilvánít a kormányról.

A prominens „külföldi ügynökök” közé tartozik a februárban meghalt híres orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij  által létrehozott alapítvány és a Memorial nevű szervezet, amely a szovjet terror áldozatai emlékének megőrzésével foglalkozik. A szervezetet 2022-ben számolták fel, de az nem szűnt meg teljesen, Ukrajna megszállását követően Lettországba költözött.

Mindkét Ruviki-cikk tartalmaz utalásokat a külföldi ügynöki státuszukról. Navalnij cikkében például az áll, hogy ő egy „videóblogger”, aki „szélsőséges tevékenységben vagy terrorizmusban való részvételéről” ismert.

Vlagyimir Medejko, a Ruviki irányítója korábban kifejtette, hogy szerinte a Wikipédiának problémái vannak a „megbízhatósággal és semlegességgel”, így alternatívára van szükség. Medejko először júniusban jelentette be az 1,9 millió orosz nyelvű Wikipédia-cikk másolására és cenzúrázására irányuló projektet. Elmondása szerint a cél az volt, hogy ezeket úgy szerkesszék meg, hogy az információ minden orosz felhasználó számára „megbízható” legyen.

A korábbi cikkek azonban botrányosan lettek átdolgozva. Az ukrajnai háborúról szóló mintegy 110 cikk például teljes terjedelmében hiányzik, míg többet brutális mértékben átszerkesztettek.

Az „Orosz invázió Ukrajnában” cikk például „Katonai akciók Ukrajnában (2022-ben)” lett. A Wikipédia-cikk az invázió idővonalának felvázolásával kezdődik, és kijelenti, hogy nemzetközi felháborodás követte. Ezzel szemben a Ruviki-cikk azzal kezdődik, hogy a háborút „Oroszország biztonságának biztosítása” és „Ukrajna demilitarizálása érdekében” indították el, a harmadik mondatban pedig egyből Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézi.

A Ruviki nem engedélyezi a börtönökben történt kínzásokról és az orosz kormány képviselőinek botrányairól szóló cikkeket sem. A csecsenföldi háborús tudósításairól ismert és 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónőről, Anna Politkovszkáról szóló Ruviki-cikk feltűnően rövidebb, mint a wikipédiás megfelelője.

Constantine Konovalov grafikus megvizsgálta, hogy mekkora mértékben változtak meg az orosz Wikipédia és a Ruviki azonos témájú cikkei, és megállapította, hogy a szólásszabadságról szóló cikkekben 205 ezer változás történt, 158 ezer változás az emberi jogokról szóló cikkekben, 96 ezer változás a politikai foglyokról szóló cikkekben, és 71 ezer változást eszközöltek az oroszországi cenzúráról szóló cikkekben.

Rovatok