Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadástól tartanak több dél-koreai nagykövetségen

2024. május 2., csütörtök 12:56

Terrorkészültséget rendeltek el Dél-Korea kambodzsai, laoszi és vietnámi nagykövetségén, valamint a vlagyivosztoki és a kínai Senjang városában található főkonzulátuson észak-koreai terrortámadás lehetősége miatt – jelentette a dél-koreai kormány csütörtökön.

A szöuli hírszerzés szerint nagy a valószínűsége, hogy Phenjan terrorcselekményeket fog végrehajtani dél-koreai diplomaták ellen. Észak-Korea mindazonáltal rendre tagadja a vádakat – adta hírül az MTI.

A készültséget az ötfokozatú veszélyjelző skála harmadik szintjéről negyedikre, „figyelmeztetésről” riasztásra” emelték – jelentették a kormányhivatalnokok.

Ahogy az Index beszámolt róla, április végén Dél-Korea hadserege jelezte, hogy Phenjan több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. A hivatalos észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA szerint a hadgyakorlatot az ország vezetője, Kim Dzsongun irányította.

A gyakorlat célja a nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták kilövésére alkalmas „szupernagy” rakétavetők tesztelése volt, amelyek az azonnali ellentámadásra kiterjedő képességük terén fontos szerepet töltenek be az állam nukleáris haderejének megerősítésében.

Rovatok