Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották London polgármesterét

2024. május 4., szombat 19:40

Sadiq Khan szombaton elsöprő győzelmet aratott a londoni választáson, ezzel bebiztosítva harmadik ciklusát a város polgármestereként.

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé – számolt be az MTI. A frissen újraválasztott polgármester győzelmi beszédében azt mondta, hogy egy megállás nélküli negatív kampányt kellett átélnie.

Sadiq Khan 1 088 225 szavazatot (43,8 százalék) kapott, és ezzel közel 276 000 szavazatnyi többséget szerzett Susan Hall-lal szemben.

A legnagyobb brit ellenzéki erőt, a Munkáspártot képviselő Sadiq Khan harmadszor nyerte el a tisztséget, először 2016-ban, majd 2021-ben is a 9 milliós London polgármesterévé választották. Közvetlen elődje ebben a tisztségben Boris Johnson egykori konzervatív párti brit miniszterelnök volt, akit kétszer választottak meg London polgármesteri posztjára.

A munkáspárti polgármester az első, akit egymás után háromszor választottak London polgármesterévé azóta, hogy a néhai konzervatív párti kormányfő, Margaret Thatcher által 1986-ban felszámolt, választott londoni képviselő-testületet, a Nagy-Londoni Tanácsot a Tony Blair vezette akkori munkáspárti kormány 2000-ben újjáélesztette.

Győzelmének szombat esti hivatalos bejelentése után tartott beszédében Sadiq Khan hangsúlyozta:

London olyan város, amely nem gyengeségnek, hanem mindenekfelett álló erősségnek tartja lakossága sokféleségét, és elutasítja a keményvonalas szélsőjobboldali populizmust.

Az újjáválasztott londoni polgármester a parlamenti választások mielőbbi kiírására szólította fel Rishi Sunak miniszterelnököt, kijelentve, hogy a Munkáspárt készen áll Nagy-Britannia kormányzására is. A következő nagy-britanniai parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot.

Angliában a londoni polgármester-választással egy időben tanácsi választásokat is tartottak, és több más nagyvárosban szintén polgármestert választottak. A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek a választók.

Szombat estig a 107 tanács közül 106 deklarálta hivatalosan a helyi választási eredményt, és ennek alapján a konzervatívok eddig 473 helyhatósági mandátumot veszítettek, a Munkáspárt 185-tel növelte választott tanácsnokai számát.

Az eredmény azt jelenti, hogy azokban a tanácsi körzetekben, amelyekben most választásokat rendeztek, a Konzervatív Párt eddigi képviselőinek csaknem a felét elvesztette. A Munkáspárt polgármesterjelöltjei győztek ugyanakkor a Londonon kívüli két legnagyobb angliai városban, Manchesterben és Liverpoolban is.

(Borítókép: Sadiq Khan, London polgármestere. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Rovatok