Index Vakbarát Hírportál

Elszabadult a pokol a keleti fronton, ostrom alatt Ukrajna második legnagyobb városa

2024. május 10., péntek 15:49

Míg az ukrajnai Harkivi terület regionális vezetője azt állítja, hogy „egyméternyi területet sem veszítettek” az oroszok pénteki, északkelet-ukrajnai előrenyomulási kísérlete következtében, addig az ukrán védelmi minisztérium is beismerte a határ áttörését és az ellenség előrenyomulását attól tartva, hogy ez már a nyári, szárazföldi offenzíva előkészítése.

Az oroszok pénteken szárazföldi támadást indítottak az északkelet-ukrajnai milliós város, Harkiv térsége ellen. Kijev jelentése szerint az, hogy az orosz fegyveres erők páncélozott járművei áttörték a régió határát és tűz alá vették a területet, ami nem jelent mást, mint hogy Oroszország új frontot nyit a háborúban – írja a horvát Index.

Az ukrán védelmi minisztérium beszámolója szerint az orosz erők egy kilométert nyomultak előre előre Volcsanszk határváros közelében, a harcok pedig továbbra is folynak Harkiv régió határ menti területein, ahová Kijev erősítést küldött. Az oroszok tüzérségi támogatással irányított légibombákkal vették célba a települést és környékét. 

Az orosz hadsereg így vagy úgy, de betört a területre

Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója megerősítette, hogy orosz csoportok próbáltak áthatolni a határon, de arról beszélt, hogy „egyméternyi terület sem veszett el”. A lapnak nyilatkozó más magas rangú ukrán katonai vezetők azonban később megerősítették, hogy 

az orosz erők csaknem egykilométernyire behatoltak Ukrajnába, hogy az ukrán fegyveres erőket 10 kilométerre Ukrajnán belül tolják. 

A határhoz közeli Volcsanszk polgármestere arról számolt be, hogy a várost a hajnali órák óta heves támadások érik, ezért a civileket evakuálták a településről. Egy ideje már felmerült az ukrán katonai vezetők között, hogy az orosz erők a következő hetekben nyári offenzívára készülnek Ukrajnában, amelynek célja lehet Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa, amely még mindig több mint egymillió embernek ad otthont. Ám az ukrán katonai vezetők továbbra is állítják, hogy Oroszországnak nincsenek ehhez megfelelő forrásai.

Andrij Kovalenko, a Dezinformáció Elleni Küzdelem Ukrán Központjának vezetője azt állítja, hogy károkat ugyan tudnak okozni az oroszok a városban, de bevenni nem lesznek képesek. 

Fordult a kocka

Ukrajna 2022-ben, a háború első évében villámgyors ellentámadásban űzte ki az orosz erőket Harkiv régió nagy részéből, úgy tűnik, hogy mostanra sikerült támadásba lendülniük, hogy előrenyomuljanak Donyeck déli régiójában.

Kijev továbbra is arra figyelmeztet, hogy az orosz erők közelmúltbeli felsorakozása Harkiv régió közelében egy jövőbeli offenzíva nyilvánvaló jele, vagy a haderő- és lőszerhiánnyal küzdő ukrán hadsereg „kifárasztásának” kísérlete lehet.

Már márciusban felerősödtek az aggodalmak a Kreml Harkiv régióval kapcsolatos szándékai miatt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Ukrajna területén létrehozott ütközőzónát szorgalmazott, amelyre szerinte Oroszország védelme érdekében van szükség.

Azóta az Oroszországhoz közel fekvő, emiatt pedig különösen sebezhető Harkivot olyan légicsapások értek, amelyek jelentős károkat okoztak a térség energetikai infrastruktúrájában. Volcsanszk, a régió egyik határ menti városa – ahol a háború előtt mintegy 17 ezres lélekszám mindössze néhány ezer főre apadt – és a környező települések folyamatos és erős ellenséges tűz alatt állnak, miközben Ukrajna emberhiánnyal, valamint tüzérségi lövedékek és légvédelmi készletek hiányával kénytelen szembenézni.

Rovatok