Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi sivatagban egy sziklára épül a világ legmodernebb stadionja

2024. május 12., vasárnap 13:58

A szaúd-arábiai Kiddíja ad otthont az új, 45 000 férőhelyes stadionnak, amely a világ első teljesen integrált helyszíne lesz, kombinált behúzható tetővel és több száz méteres képernyővel ellátott LED-fallal. A 200 méter magas, Rijádhoz közeli szikla tetején felépülő sportkomplexumot „Mohamed bin Szalmán Stadionnak” nevezik el az olajban gazdag királyság trónörököséről.

Az új stadion az Al-Nassr (ejtsd: an-Naszr) és az Al-Hilal, a tavaly Cristiano Ronaldót, illetve Neymart szerződtető rijádi klubok otthona lesz.

Ez bizony csúcstechnológia lesz

A vezető építészeti cég, a Populous által tervezett stadion behúzható teteje, dőlésszöge és LED-fala olyan építészeti innovációt jelent, ami nem csak a Közel-Keleten számít majd egyedülállónak. Az óriás LED-fal élő eseményeket, nagy felbontású filmeket és lézershow-kat fog közvetíteni, és soha nem látott, magával ragadó élményt nyújt az odalátogatóknak, akik egy napon több eseményt élvezhetnek, beleértve a futballt, az ökölvívást, a koncerteket és a színházi előadásokat is. A stadion a legmodernebb technológiát vonultatja fel, amivel a szurkolók számára azonnali hozzáférést biztosít az élő adatokhoz és információkhoz, emellett a legmodernebb holografikus technológiát fogja alkalmazni, ami lehetővé teszi a hírességekkel és sztárokkal való virtuális interakciókat.

A különféle közlekedési lehetőségek, köztük a park ’n ride és a drop-off zónák révén a város vérkeringésébe integrált stadion 50 000 négyzetméternyi étterem, bevásárló- és szórakozóhely, valamint szállodai szolgáltatások közvetlen közelében található.

Emellett a tervek szerint a sportkomplexum klímaszabályozott lesz, mivel közvetlenül alatta egy környezetbarát tó megépítését tervezik, ami a stadionból és a környező területről felfogja majd az esővizet, amit közvetlenül a légkondicionáló rendszer előhűtésére fognak felhasználni, ezáltal is csökkentve az energiafogyasztást.

Szaúd-Arábia a nemzetközi sportélet egyik fő szereplője lesz

Szaúd-Arábia az egyetlen pályázó a 2034-es férfi labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, a FIFA pedig az év végén 211 nemzeti labdarúgó-szövetség részvételével tartott szavazáson erősíti majd meg választását (a pontos dátum még nem került nyilvánosságra). Ez lesz a harmadik Ázsiában rendezett világbajnokság (Japán és Dél-Korea, valamint Katar után). A FIFA pályázati dokumentációja szerint 14 stadionra van szükség a 48 csapatos tornához.

Szaúd-Arábia célja, hogy a következő évtizedben a világ legnépszerűbb sportjainak fő szereplőjévé váljon. Ennek érdekében felgyorsította a sportba történő befektetéseket, tükrözve a regionális hatalmak, pl. az Egyesült Arab Emírségek vagy Katar régóta követett stratégiáját. Az arab ország arra törekszik, hogy a csillogó sporteseményeket eszközként használja fel a regionális hegemóniáért folytatott harcban, valamint hogy pozitívabb képet alakítson ki az országról, amelyet régóta sokan a dzsihadista vagy legalábbis a szalafita ideológia exportőrének tartanak.

A közel-keleti államban az elmúlt néhány évben számos nemzetközi sporteseményt rendeztek, amivel felhívták magukra a világ figyelmét. A kritikusok szerint ezek a rendezvények Szaúd-Arábia megtépázott globális imázsának helyreállítására irányuló, több milliárd dolláros erőfeszítések részeként valósulnak meg. Egy külön elnevezést is megalkottak a jelenségre: sportswashing”, amit úgy lehetne leginkább lefordítani, hogy a nevét „sporttal tisztára mosni”.

A következő táblázatban a Szaúd-Arábia által 2023-ban megrendezett legnagyobb sporteseményeket mutatjuk be (a teljesség igénye nélkül):

Mára egyértelművé vált, hogy az arab ország vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a vezetéséről kialakult képet. Az eddigieknél jóval liberálisabb megközelítést alkalmaznak a nők jogait illetően, nemzetközi sporteseményeket és rendezvényeket szerveznek, és egy paradigmaváltást követően nyitottabb kül- és gazdaságpolitikát folytatnak. E lépések mögött természetesen önös reálpolitikai érdekek is meghúzódnak. Pozitívabb képet kívánnak magukról kialakítani, kedvező üzleteket akarnak kötni, valamint a partnereikkel jobb pozícióból akarnak tárgyalóasztalhoz ülni. Mindezekhez egyértelműen hozzájárul az említett sportesemények megszervezése, valamint a komplexumok és a szükséges infrastruktúra kiépítése, ami folyamatosan nagy tömegeket vonz, és a nemzetközi sportélet egyik legfontosabb szereplőjévé teheti a szaúdi királyságot.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

(Borítókép:  Anushka Eranga / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok