Index Vakbarát Hírportál

Több száz titkos dokumentumot adott át a sajtónak egy volt katonai ügyvéd

2024. május 14., kedd 08:35

Az ausztrál fővárosi bíróság öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt egy volt katonai ügyvédet, aki kiszivárogtatta újságíróknak az ausztrál különleges erők afganisztáni bevetéseiről szóló titkosított dokumentumokat – jelentette az Australian Broadcasting Corporation (ABC) közszolgálati műsorszolgáltató kedden.

David McBride beismerte bűnösségét három vádpontban, köztük lopásban és több mint kétszáz titkosított dokumentum kiszivárogtatásának bűntettében. Vallomása szerint a dokumentumokat a nemzet érdekében adta át a média képviselőinek.

Az ausztrál hadsereg afganisztáni főfelügyelőjének vizsgálati jelentése szerint a hadsereg háborús bűncselekményeinek kivizsgálása miatt indított, négy évig tartó nyomozás során 2020-ban a hatóságok arra utaló nyomokat találtak, hogy az ausztrál különleges erők 2005 és 2016 között feltehetően 39 fegyvertelen foglyot és civilt öltek meg Afganisztánban. Ausztráliában ennek nyomán 19 katona és a sereg korábbi tagjai ellen feltételezett bűncselekmény elkövetésének vádjával eljárást indítottak.

David Mossop, az ausztrál fővárosi területi legfelsőbb bíróság bírája elutasította McBride azon állítását, miszerint a dokumentumok kiszivárogtatásakor nem volt tudatában annak, hogy bűncselekményt követ el. A bíró ítélete szerint az elkövető bűnösségét súlyosbítja, hogy magas rangú biztonsági engedélyét kihasználva jutott hozzá a dokumentumokhoz – jelentette az ABC alapján az MTI.

Rovatok